Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2022.

Izašao je novi broj "ODBRANE"



Koji bataljon je bio najbolji u Kopnenoj vojsci, a koji instruktor u Komandi za obuku u 2021, šta nam donosi reorganizacija Odeljenja za psihološku delatnost, kako pamtimo Košare, a kako Rogovo, i gde se najbolje očitava istinska humanost – samo su neke od tema aprilske „Odbrane”.

Da je briga o ljudima – vera u čoveka potvrđuju i sve promene koje su u sklopu reorganizacije Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse nedavno zaokružene. Upravo je to tema Specijala u aprilskom broju „Odbrane”.

Da bi naša rubrika Sistem bila autorska, autentična i što bogatija sadržajem, obišli smo 21. pešadijski bataljon Druge brigade KoV iz Raške, kome je uručena prelazna zastavica kao najboljem bataljonu Kopnene vojske za 2021. godinu i razgovarali sa komandantom majorom Vladimirom Božovićem i njegovim saradnicima, ali i sa zastavnikom prve klase Radetom Labovićem, najboljim instruktorom u Komandi za obuku.

Tokom marta u jedinicama Vojske Srbije realizovano je oko 20 redovnih obuka i vežbi. Obučavali su se piloti, izviđači, ronioci, pontonirci, artiljerci, tenkisti, vojni policajci, pripadnici oklopnih i pešadijskih jedinica.., a u centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu 7. marta započela je obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2022”. Obišli smo ih u Valjevu sa namerom da od njih saznamo kakvi su im prvi utisci, kakva su im iskustva, očekivanja. Po svemu sudeći bilo je to uspešno „vatreno krštenje”.

Dan Vojne akademije ispratili smo tekstovima o prikazu osposobljenosti kadeta, ali i nedavno formiranoj Sekciji primenjene elektronike, kojoj je uspelo da javnosti predstavi čak četiri izuzetna projekta. U aprilskoj "Odbrani" dva teksta posvećujemo srpskim mirotvorcima, njihovim humanitarnim akcijama, a pišemo i o izazovima Afrike po iskustvu potpukovnika dr Milana Đokića, koji se upravo vratio iz misije EUTM u Somaliji.

Dva portreta o izuzetnim ljudima – pukovniku dr Snežani Vasić, načelniku Odeljenja za planiranje priprema za odbranu u Upravi za obaveze odbrane, pripadnici prve generacije žena oficira, prvoj koja je završila Visoke studije bezbednosti i odbrane, i starijem vodniku prve klase Aleksandru Streliću, komandiru odeljenja u vodu POLO čete za podršku 28. mehanizovanog bataljona Druge brigade Kopnene vojske, koji je sa kolegom starijim vodnikom prve klase Nikolom Bjeletićem prikupio i uložio sredstva, trud i rad da Mariji Lešević, oboleloj od karcinoma, i njenoj sedmogodišnjoj ćerki Ivani potpuno preuredi trošnu kuću u kraljevačkom selu Samaila – ispisuju podvige, svaki svoje vrste. Uče nas upornosti, istrajnosti, humanosti. Uče nas dosezanju ciljeva preko prepreka, uz mnogo volje, želje i predanosti.

Novi vazduhoplov za transport manjih tereta „cesna 408” tema je rubrike o vojnoj tehnici.

Godišnjicu NATO agresije obeležavamo sa tri teksta. Krajem januara 1999. godine dogodio se sukob sa većom terorističkom grupom u rejonu sela Rogovo u opštini Prizren. S vremenom se pokazalo da je upravo taj sukob trebalo da posluži kao povod za agresiju na SRJ, nekoliko meseci pre Račka. Šta se zaista dogodilo u selu Rogovo, imate prilike da pročitate u prvom licu, iz pera brigadnog generala u penziji Stojana Konjikovca.

Da su Košare bile bitka koja je ujedinila Srbiju, svedoči zastavnik prve klase Saša Radojević, zamenik komandira Karaule „Košare”.

Svoj doprinos očuvanju sećanja na borbu i snažan otpor koji je pružen u odbrani zemlje te 1999. godine dao je i Medija centar „Odbrana”, koji je u protekle četiri godine u svojim edicijama „Ratnik”, „Svedok” i „Iskustvo ratovanja” objavio gotovo 20 naslova. Najnovija knjiga edicije „Svedok”, Aerodrom „Golubovci”– od agresije do secesije autora dr Luke Kastratovića, general-majora u penziji, promovisana je polovinom marta u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

U Kulturi pišemo o još jednoj novoj knjizi – „Strategija i geografija”, koja je promovisana na Vojnoj akademiji, a u istoj rubrici upoznajemo vas i sa programskom šemom i nastojanjima prve privatne vojne televizije „Front”.

Koliko je svaka zagledanost u istoriju korisna za razumevanje vremena sadašnjeg, potvrđuje tekst o teoretičaru rata Karlu fon Klauzevicu. A koliko je svaki život položen na oltar otadžbine dragocen i nezaboravan, svedoči tekst o Nadeždi Petrović, najznačajnijoj srpskoj slikarki početka 20. veka, dobrovoljnoj bolničarki u tri rata, osnivaču Kola srpskih sestara, jednoj od prvih žena ratnih fotografa na svetu. Čitav njen život bile su njene slike, humanost i njena otadžbina Srbija.

Kada ovom sadržaju dodamo i biciklizam u vojsci, ostaje nam samo da pročitano i primenimo – kao snaženje duha i tela.


SADRŽAJ ODBRANE 359
 
NASLOVNA
 
Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
OD POJEDINAČNOG KA OPŠTEM
 
U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u martu
DA ZAJEDNO ČUVAMO NAŠU SRBIJU
 
SPECIJAL
Str. 8
Katarina Tomašević, pomoćnik ministra za ljudske resurse
BRIGA O LjUDIMA JE VERA U ČOVEKA
 
Str. 10
Potpukovnik dr Dejan Vučinić, načelnik Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti
DA U ZDRAVOM TELU ZAISTA BUDE I ZDRAV DUH
 
SISTEM
Str. 13
Najbolji bataljon Kopnene vojske
PEŠADINCI IZ RAŠKE”
 
SISTEM – OBUKA
Str. 18
Intenzivna obuka u Vojsci Srbije
PREDANIM RADOM DO VOJNIČKIH VRLINA
 
SISTEM
Str. 26
Zastavnik prve klase Rade Labović, najbolji instruktor u Komandi za obuku
LIČNI PRIMER TEMELj USPEHA
 
Str. 28
Obuka vojnika martovske klase
USPELO VATRENO KRŠTENjE
 
Str. 32
Prikaz osposobljenosti kadeta Vojne akademije
MODERNIZACIJA NASTAVNOG PROCESA
 
 
Str. 34
Povodom Dana Vojne akademije
KADETI IMAJU REČ
 
Str. 36
Srpski mirotvorci u humanitarnim akcijama
DARIVANjE SVETLOSTI
 
Str. 38
Pukovnik dr Snežana Vasić, načelnik Odeljenja za planiranje priprema za
odbranu u Upravi za obaveze odbrane
SNAGA ŽENE U UNIFORMI
 
Str. 41
Proglašeni najbezbedniji vojni vozači za 2021.
BEZ UDESA I PREKRŠAJA
 
Str. 42
Potpukovnik dr Milan Đokić u misiji EUTM Somalija
IZAZOV AFRIKE
 
Str. 46
Stariji vodnik prve klase Aleksandar Strelić
DOM ZA ZLATOKOSU DEVOJČICU
 
TEHNIKA
Str. 48
Novi vazduhoplov za transport manjih tereta
CESNA 408
 
POGLEDI – GODIŠNjICE
Str. 52
NATO agresija – manje poznate činjenice
POKUŠAJ ZLOUPOTREBE DOGAĐAJA U ROGOVU
 
Str. 54
Košare
BITKA KOJA JE UJEDINILA SRBIJU
 
KULTURA
Str. 58
Promocija knjige „Strategija i geografija” na Vojnoj akademiji
VREDAN ISTORIJSKI IZVOR
 
KULTURA – NOVE KNjIGE
Str. 59
Aerodrom „Golubovci” – od agresije do secesije
ODBRANA ISTINE
 
KULTURA
Str. 60
Prva „vojna” televizija
TV „FRONT” NA MEDIJSKOM FRONTU
 
ISTORIJA – PORTRET
Str. 62
Karl fon Klauzevic
TEORETIČAR RATA
 
ISTORIJA
Str. 69
Nadežda Petrović
OTISAK RATA
 
SPORT
Str. 73
Biciklizam u Vojsci Srbije
SPREMNIJI, ZDRAVIJI I ZADOVOLjNIJI LjUDI
 
OGLASI
Str.78
Servisne informacije, konkursi
 
K-3
Servisne informacije, konkursi