Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2022.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"



Који батаљон је био најбољи у Копненој војсци, а који инструктор у Команди за обуку у 2021, шта нам доноси реорганизација Одељења за психолошку делатност, како памтимо Кошаре, а како Рогово, и где се најбоље очитава истинска хуманост – само су неке од тема априлске „Одбране”.

Да је брига о људима – вера у човека потврђују и све промене које су у склопу реорганизације Одељења за развој психолошке делатности Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе недавно заокружене. Управо је то тема Специјала у априлском броју „Одбране”.

Да би наша рубрика Систем била ауторска, аутентична и што богатија садржајем, обишли смо 21. пешадијски батаљон Друге бригаде КоВ из Рашке, коме је уручена прелазна заставица као најбољем батаљону Копнене војске за 2021. годину и разговарали са командантом мајором Владимиром Божовићем и његовим сарадницима, али и са заставником прве класе Радетом Лабовићем, најбољим инструктором у Команди за обуку.

Током марта у јединицама Војске Србије реализовано је око 20 редовних обука и вежби. Обучавали су се пилоти, извиђачи, рониоци, понтонирци, артиљерци, тенкисти, војни полицајци, припадници оклопних и пешадијских јединица.., а у центрима за основну обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу 7. марта започела је обука војника на добровољном служењу војног рока генерације „март 2022”. Обишли смо их у Ваљеву са намером да од њих сазнамо какви су им први утисци, каква су им искуства, очекивања. По свему судећи било је то успешно „ватрено крштење”.

Дан Војне академије испратили смо текстовима о приказу оспособљености кадета, али и недавно формираној Секцији примењене електронике, којој је успело да јавности представи чак четири изузетна пројекта. У априлској "Одбрани" два текста посвећујемо српским миротворцима, њиховим хуманитарним акцијама, а пишемо и о изазовима Африке по искуству потпуковника др Милана Ђокића, који се управо вратио из мисије EUTM у Сомалији.

Два портрета о изузетним људима – пуковнику др Снежани Васић, начелнику Одељења за планирање припрема за одбрану у Управи за обавезе одбране, припадници прве генерације жена официра, првој која је завршила Високе студије безбедности и одбране, и старијем воднику прве класе Александру Стрелићу, командиру одељења у воду ПОЛО чете за подршку 28. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске, који је са колегом старијим водником прве класе Николом Бјелетићем прикупио и уложио средства, труд и рад да Марији Лешевић, оболелој од карцинома, и њеној седмогодишњој ћерки Ивани потпуно преуреди трошну кућу у краљевачком селу Самаила – исписују подвиге, сваки своје врсте. Уче нас упорности, истрајности, хуманости. Уче нас досезању циљева преко препрека, уз много воље, жеље и преданости.

Нови ваздухоплов за транспорт мањих терета „цеснa 408” тема је рубрике о војној техници.

Годишњицу НАТО агресије обележавамо са три текста. Крајем јануара 1999. године догодио се сукоб са већом терористичком групом у рејону села Рогово у општини Призрен. С временом се показало да је управо тај сукоб требало да послужи као повод за агресију на СРЈ, неколико месеци пре Рачка. Шта се заиста догодило у селу Рогово, имате прилике да прочитате у првом лицу, из пера бригадног генерала у пензији Стојана Коњиковца.

Да су Кошаре биле битка која је ујединила Србију, сведочи заставник прве класе Саша Радојевић, заменик командира Карауле „Кошаре”.

Свој допринос очувању сећања на борбу и снажан отпор који је пружен у одбрани земље те 1999. године дао је и Медија центар „Одбрана”, који је у протекле четири године у својим едицијама „Ратник”, „Сведок” и „Искуство ратовања” објавио готово 20 наслова. Најновија књига едиције „Сведок”, Аеродром „Голубовци”– од агресије до сецесије аутора др Луке Кастратовића, генерал-мајора у пензији, промовисана је половином марта у Дому Војске Србије у Београду.

У Култури пишемо о још једној новој књизи – „Стратегија и географија”, која је промовисана на Војној академији, а у истој рубрици упознајемо вас и са програмском шемом и настојањима прве приватне војне телевизије „Фронт”.

Колико је свака загледаност у историју корисна за разумевање времена садашњег, потврђује текст о теоретичару рата Карлу фон Клаузевицу. А колико је сваки живот положен на олтар отаџбине драгоцен и незабораван, сведочи текст о Надежди Петровић, најзначајнијoj српскoj сликарки почетка 20. века, добровољној болничарки у три рата, оснивачу Кола српских сестара, једној од првих жена ратних фотографа на свету. Читав њен живот биле су њене слике, хуманост и њена отаџбина Србија.

Када овом садржају додамо и бициклизам у војсци, остаје нам само да прочитано и применимо – као снажење духа и тела.


САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 359
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ОД ПОЈЕДИНАЧНОГ КА ОПШТЕМ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије у марту
ДА ЗАЈЕДНО ЧУВАМО НАШУ СРБИЈУ
 
СПЕЦИЈАЛ
Стр. 8
Катарина Томашевић, помоћник министра за људске ресурсе
БРИГА О ЉУДИМА ЈЕ ВЕРА У ЧОВЕКА
 
Стр. 10
Потпуковник др Дејан Вучинић, начелник Одељења за развој психолошке делатности
ДА У ЗДРАВОМ ТЕЛУ ЗАИСТА БУДЕ И ЗДРАВ ДУХ
 
СИСТЕМ
Стр. 13
Најбољи батаљон Копнене војске
ПЕШАДИНЦИ ИЗ РАШКЕ”
 
СИСТЕМ – ОБУКА
Стр. 18
Интензивна обука у Војсци Србије
ПРЕДАНИМ РАДОМ ДО ВОЈНИЧКИХ ВРЛИНА
 
СИСТЕМ
Стр. 26
Заставник прве класе Раде Лабовић, најбољи инструктор у Команди за обуку
ЛИЧНИ ПРИМЕР ТЕМЕЉ УСПЕХА
 
Стр. 28
Обука војника мартовске класе
УСПЕЛО ВАТРЕНО КРШТЕЊЕ
 
Стр. 32
Приказ оспособљености кадета Војне академије
МОДЕРНИЗАЦИЈА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА
 
 
Стр. 34
Поводом Дана Војне академије
КАДЕТИ ИМАЈУ РЕЧ
 
Стр. 36
Српски миротворци у хуманитарним акцијама
ДАРИВАЊЕ СВЕТЛОСТИ
 
Стр. 38
Пуковник др Снежана Васић, начелник Одељења за планирање припрема за
одбрану у Управи за обавезе одбране
СНАГА ЖЕНЕ У УНИФОРМИ
 
Стр. 41
Проглашени најбезбеднији војни возачи за 2021.
БЕЗ УДЕСА И ПРЕКРШАЈА
 
Стр. 42
Потпуковник др Милан Ђокић у мисији EUTM Somalija
ИЗАЗОВ АФРИКЕ
 
Стр. 46
Старији водник прве класе Александар Стрелић
ДОМ ЗА ЗЛАТОКОСУ ДЕВОЈЧИЦУ
 
ТЕХНИКА
Стр. 48
Нови ваздухоплов за транспорт мањих терета
ЦЕСНA 408
 
ПОГЛЕДИ – ГОДИШЊИЦЕ
Стр. 52
НАТО агресија – мање познате чињенице
ПОКУШАЈ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДОГАЂАЈА У РОГОВУ
 
Стр. 54
Кошаре
БИТКА КОЈА ЈЕ УЈЕДИНИЛА СРБИЈУ
 
КУЛТУРА
Стр. 58
Промоција књиге „Стратегија и географија” на Војној академији
ВРЕДАН ИСТОРИЈСКИ ИЗВОР
 
КУЛТУРА – НОВЕ КЊИГЕ
Стр. 59
Аеродром „Голубовци” – од агресије до сецесије
ОДБРАНА ИСТИНЕ
 
КУЛТУРА
Стр. 60
Прва „војна” телевизија
ТВ „ФРОНТ” НА МЕДИЈСКОМ ФРОНТУ
 
ИСТОРИЈА – ПОРТРЕТ
Стр. 62
Карл фон Клаузевиц
ТЕОРЕТИЧАР РАТА
 
ИСТОРИЈА
Стр. 69
Надежда Петровић
ОТИСАК РАТА
 
СПОРТ
Стр. 73
Бициклизам у Војсци Србије
СПРЕМНИЈИ, ЗДРАВИЈИ И ЗАДОВОЉНИЈИ ЉУДИ
 
ОГЛАСИ
Стр.78
Сервисне информације, конкурси
 
К-3
Сервисне информације, конкурси