Министарство одбране Републике Србије
 
02.02.2022.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"



У фебруарском броју магазина „Одбрана” припремили смо доста занимљивих тема.

Реферисање о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину потврдило је да је Војска Србије спремна и способна да одговори свим изазовима. Да њене јединице очекује наставак снажења новим наоружањем и опремом, уз бригу о стандарду припадника, председник Републике Александар Вучић потврдио је почетком јануара, у Касарни „Растко Немањић” у Панчеву, на приказу способности дела 72. бригаде за специјалне операције, а када је реч о међународној војној сарадњи месец за нама свакако је обележио важан сусрет министра Небојше Стефановића са министром одбране Уједињеног Краљевства Беном Воласом.

Рубрика У ФОКУСУ, уз ове теме, стандардно доноси и пресек активности у Министарству одбране и Војсци Србије у месецу који претходи новом издању Вашег магазина.
 
У сусрет Дану државности, главна уредница магазина „Одбрана” Драгана Марковић разговарала је са академиком Љубодрагом Димићем, који констатује да је исказивање патриотизма и слободарства, националног одушевљења, као и спремност на пружање отпора освајачима - код Срба било несумњиво, а да смо, „с протоком времена у прилици да јасније видимо грешке које су чињене, сагледамо цену која је плаћена и одмеримо разлоге који су утицали да историја крене неким другим путем од жељеног”.
 
Војна академија ове године на седам студијских програма основних академских студија уписује 162 кадета, на Медицински факултет ВМА УО биће примљено 25 девојака и младића, у Војној гимназији отворено је 80 места, док ће Средњу стручну војну школу уписати 70 ученика. У рубрици СТАЈНА ТАЧКА, из текста „Корак ка часном и одговорном позиву”, сазнајте све о уписима у те војнообразовне институције. Читајте које предности доноси опредељење за војну професију, какви су критеријуми селекције и који студијски програми су на располагању заинтересованим младим људима.
 
Обука у Војсци Србије је процес који непрекидно траје. Стицање нових знања, оспособљавање за све врсте изазова и овладавање вештинама и процедурама свакодневна су пракса у њеним јединицама. Након основне обуке војници на добровољном служењу војног рока септембарске класе, током месеца за нама, пролазили су специјалистичку обуку у јединицама српске војске, а редован састав реализовао је све планиране елементе обучавања и спремно дочекује нове изазове у процесу континуираног унапређења оперативних способности. Рубрика СПЕЦИЈАЛ доноси детаље који ће, уз атрактивне фотографије наших фоторепортера, посведочити колика се пажња у српској војсци поклања обуци. У рубрици СИСТЕМ читајте како изгледа обука војника на добровољном служењу војног рока у 63. падобранској и Мешовитој артиљеријској бригади, али и о Дану Медија центра „Одбрана” Управе за односе с јавношћу, који је и ове године доделио престижну Новинарску награду „Иван Марковић” и признања најуспешнијим сарадницима.

СИСТЕМ доноси и текст о постављању понтонских мостова на Сави и Дунаву и њиховом одржавању, које у понтонирским јединицама Војске Србије има традицију дугу читав век, а ту је и прича у поводу Дана Института за стратегијска истраживања и Војног архива.
 
Шта одликује ново српско најсофистицираније и најсавременије тешко оклопно возило „Лазански”, из пера врсног зналца, пензионисаног генерала Милосава Ђорђевића,  читајте у рубрици АРСЕНАЛ, која доноси и занимљив текст Милана Комара о војнопоморској сцени, која се претходних неколико месеци бави подморницама. Разлог је оснивање пакта АУКУС (Аустралија, Уједињено Краљевство и САД), ради енергичнијег супротстављања тих земаља растућем утицају Кине на збивања у индопацифичком региону.
 
Из пера Бранислава Милосављевића, најуспешнијег сарадника магазина „Одбрана” током године за нама, у рубрици ГЛОБАЛНО (ЖАРИШТА) читајте о могућим перспективама масовних протеста у Казахстану, који су обележили почетак године. У истој рубрици, али с поднасловом ПОГЛЕДИ, о тежњи Европске уније за стратегијском аутономијом пише Милан Игрутиновић, научни сарадник Института за европске студије. Исти тематски оквир доноси и други део текста „Од ковида до постковида”, који је у прошлом броју привукао Вашу пажњу.
 
Фебруарску „Одбрану” затвара рубрика ИСТОРИЈА, текстом Игора Гојковића о генералу Павлу Јуришићу Штурму, поводом стогодишњице смрти тог „Немца с душом Србина”.
 
Много је разлога да на време обезбедите свој примерак фебруарског издања „Одбране”.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 357
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ТРАДИЦИЈА КАО УПОРИШТЕ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије у јануару
НОВО СНАЖЕЊЕ ВОЈСКЕ
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 8
Са академиком Љубодрагом Димићем у сусрет Дану државности
СРБИ СУ НАРОД СА ИДЕНТИТЕТОМ И ИСТОРИЈОМ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 16
Упис у војне школе и академије
КОРАК КА ЧАСНОМ И ОДГОВОРНОМ ПОЗИВУ
 
СИСТЕМ – СПЕЦИЈАЛ – ОБУКА
Стр. 24
Обука војника на служењу војног рока у зимским условима
ИЗАЗОВ ПЛАНИНЕ
 
Стр. 27
Обука у Војсци Србије, процес који непрекидно траје
ИЗ СВЕ СНАГЕ
 
Стр. 32
Обука војника на добровољном служењу војног рока
у Мешовитој артиљеријској бригади
РУКОВАЊЕ САВРЕМЕНОМ АРТИЉЕРИЈСКОМ ТЕХНИКОМ
 
СИСТЕМ
Стр. 34
Обележен Дан Медија центра „Одбрана”
ЗЛАТНА НИТ КОЈА ПОВЕЗУЈЕ ТРИ ВЕКА ПИСАЊА И ПАМЋЕЊА
 
Стр. 38
Милан Галовић, лауреат Новинарске награде „Иван Марковић”
ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ДРУЖЕЊА С ВОЈСКОМ
 
Стр. 40
Век премошћавања река
МОСТОВИ ПОВЕЗУЈУ ЉУДЕ
 
Стр. 42
У сусрет Дану Института за стратегијска истраживања и Војног архива
ПЕРО И МАЧ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 46
Ново оклопно возило 8.8
ВРХУНСКИ БОРБЕНИ СИСТЕМ ЛАЗАНСКИ
 
Стр. 51
У индопацифичком региону
АУКУС ОДМЕРАВА СНАГЕ
 
ГЛОБАЛНО – ЖАРИШТЕ
Стр. 54
НЕМИРИ У КАЗАХСТАНУ
 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 56
Тежња Европске уније за стратегијском аутономијом
ПОЛИТИКА, ВОЈНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И НОВАЦ
 
Стр. 64
Од ковида до постковида (2)
ПОД ЛУПОМ КАРДИОЛОГА И НЕФРОЛОГА
 
ИСТОРИЈА
Стр. 69
Поводом 100 година од смрти – Генерал Павле Јуришић Штурм
НЕМАЦ СА ДУШОМ СРБИНА
 
ОГЛАСИ
Стр.75
Сервисне информације, конкурси