Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.07.2016.

Koncert srpske i američke vojske



U svečanoj sali Doma Vojske Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, deo Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije i~ „Touch ‘n’ Go”~, orkestar Evropske komande vazduhoplovnih snaga SAD održali su večeras zajednički koncert rok muzike.

Koncert su pozdravnim rečima otvorili ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i v.d. pomoćnika ministra odbrane Nenad Miloradović.

Naglašavajući da je sam koncert, na neki način, simbol toga kako se može u harmoniji gledati napred bez opterećivanja prošlošću, ambasador Skat je kazao i da je muzika međunarodni jezik prijateljstva koji svi razumeju.

- Ovaj koncert deo je saradnje dveju vojski koja je sve bolja – poručio je ambasador Skat.

Pomoćnik ministra Miloradović je istakao da ovo nije prvi put da Umetnički ansambl „Binički“ zajednički nastupa sa orkestrima drugih armija – već ih je bilo nekoliko, a uskoro predstoji sličan koncert sa orkestrom Oružanih snaga Makedonije u Smederevu.

- Imamo čast da večeras ugostimo orkestar Evropske komande američke vojske, ~„Touch ‘n’ Go“~. Ovo je, takođe, prvi put da naša dva vojna orkestra zajedno izvode rok muziku - kazao je pomoćnik ministra Miloradović.

Govoreći o izboru muzičkog pravca za ovaj koncert, dakle samom roku, on je podsetio da je reč o muzici koja je već decenijama pravi kulturni i sociološki fenomen koji intrigira generacije.

I zaista, nastup koji je usledio pokazao je svu moć roka. Najpre je američki bend zapalio atmosferu, izvodeći klasične rok hitove 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka poput~ “I am Believer”~, ~„All Night Long”~, sve do ~„Hard Day&39;s Night”~ i ~„Hey Jude”~ legendarnih Bitlsa. A onda je „Binički“, pomognut delom Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, dodatno podigao raspoloženje publike izvodeći stare hitove poput ~„My Love Where Would You Be Now”~, kao i modernije obrade naše etno muzike, a ~„Everybody Needs Somebody”~ iz čuvenog filma „Braća Bluz“ oduševio je publiku. Koncert je završen zajedničkim izvođenjem popularnih numera.

Orkestri će u petak i subotu održati još dva ovakva koncerta, u Nišu i Novom Pazaru.