Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.07.2024.

Završetak školovanja 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja



Svečanost povodom završetka školovanja polaznika 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja održana je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

Paradne bodeže, dodeljene odlukom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, trojici prvorangiranih polaznika – majoru Aleksandru Simiću, majoru Mladenu Mitroviću i majoru Ninoslavu Đuđiću, uručio je državni sekretar Jelić, dok je pripadnicima stranih oružanih snaga paradne bodeže uručio general Glišović.

Državni sekretar Jelić, u svom obraćanju, istakao da je školovanje oficira od velikog značaja za svaku savremenu vojsku, a njihovo celoživotno usavršavanje uslov je za razumevanje, praćenje i kreiranje promena u ratovanju, koje se danas odigravaju brže nego ikad u istoriji.

- Posle Komandno-štabnog usavršavanja vaš pogled na svet, od velikih kriznih žarišta do svakodnevnog rada u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, više nije isti. Neće biti isti ni zadaci koji se pred vas postavljaju, a očekivani rezultati vašeg rada su na znatno višem nivou. Vojno okruženje Republike Srbije je složeno, a mnoge zemlje, reagujući na trenutno stanje međunarodne bezbednosti, intenzivno rade na jačaju svojih vojnih potencijala – rekao je državni sekretar.

On je podsetio polaznike da će dužnosti koje će primiti od njih zahtevati stručnost, ali i vođstvo te da moraju biti primer drugima, naglasivši da se odbrana Srbije kroz istoriju zasnivala na visokim moralnim vrednostima i čvrstini oficira, podoficira i vojnika srpske vojske.

- Uspešnim završetkom Komandno-štabnog usavršavanja napravili ste još jedan važan korak na putu vlastitog karijernog razvoja. Istovremeno, zakoračili ste u nove izazove koji se uvek postavljaju pred oficire predodređene za obavljanje viših dužnosti. Oficiri Vojske Srbije, vaš doprinos našoj otadžbini, Republici Srbiji, posebno u trenutnim vremenima, biće da znanja stečena u prethodnim mesecima uspešno primenite u komandama, jedinicama i ustanovama naše vojske. Na tom putu Vam želim puno uspeha. Imajte na umu da preuzimajući nove dužnosti stupate na put kojim su išli najodgovorniji oficiri i vojnici naše vojske. Pristupite im sa žarom i ponosom koje u našim srcima budi sećanje na vojvode Putnika, Mišića, Stepanovića i Bojovića. Neka vas srpska vojnička i slobodarska tradicija nadahnjuje, a savremena vojna nauka osnaži – poručio je državni sekretar Jelić.

Zastupnik načelnika Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ pukovnik Zoran Jekić istakao je da ta vojnoškolska institucija svakodnevno radi na jačanju vojnog obrazovanja i vojne nauke.

- Oficiri 70. klase, ova škola vam je pružila neophodna znanja i veštine da komandujete i vodite jedinice. Vašim uspešno završenim usavršavanjem dajete doprinos jačanju sistema odbrane – rekao je pukovnik Jekić i poželeo polaznicima mnogo uspeha u daljem radu.

Prvi u rangu, major Aleksandar Simić, obratio se u ime 70. klase i rekao da to usavršavanje predstavlja značajnu prekretnicu u karijeri oficira, a da je njegova klasa, odličnim uspehom koji je postigla, opravdala epitet izabranih i poverenje koje su im ukazali pretpostavljeni.

- Možete biti sigurni u našu sposobnost i rešenost da ćemo uspešno odgovoriti svim izazovima, rizicima i pretnjama i verno služiti Srbiji i njenim građanima. Osim poverenja koje nam je ukazano upućivanjem na ovo školovanje, na to nas obavezuje i slava koju je vekovima sticala srpska vojska, uspevajući da sačuva zemlju i narod u najtežim vremenima, podnoseći žrtve koje svima nama predstavljaju podstrek, motiv i snagu, ali i podsetnik na cenu onoga što nam je povereno na čuvanje – rekao je major Simić.

Komandno-štabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ u 70. klasi završila su 52 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i šest iz oružanih snaga stranih zemalja.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici vojno-diplomatskog kora, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji oficira 70. klase Komandno-štabnog usavršavanja.