Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
09.07.2024.

Obuka za upotrebu borbenih vozila u mirovnim operacijama



Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je obuka pripadnika Vojske Srbije za upotrebu oklopnih borbenih vozila u mirovnim operacijama.

Obuka se izvodi na višenamenskim vozilima točkašima „miloš“, koja će u perspektivi koristiti kontingent Vojske Srbije prilikom realizacije zadataka u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Kako bi u potpunosti ovladali ovim savremenim borbenim sredstvom, starešine i vojnici prolaze teoretske i praktične oblike obuke u kabinetima i na poligonima. Sada u terenskim uslovima usvajaju znanja i veštine za savlađivanje prepreka i bezbedno upravljanje vozilima na teško prohodnom terenu, istovremeno se osposobljavajući za njihovu eksploataciju, održavanje i otklanjanje mogućih kvarova, kao i za rukovanje naoružanjem i izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka.

Ova obuka predstavlja samo jedan segment sveobuhvatnih višemesečnih priprema koje vozači i nišandžije Vojske Srbije prolaze pre upućivanja u zonu operacije kako bi u potpunosti bili osposobljeni za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga.

Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš M-16 „miloš“, domaće proizvodnje, namenjeno je za izvršavanje različitih borbenih zadataka u napadnim i odbrambenim operacijama. Opremljeno je daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm i može dejstvovati danju i noću, što ga čini savremenim i efikasnim borbenim sistemom.