Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
13.06.2024.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali u Spasovdanskoj litiji



Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su večeras u Spasovdanskoj litiji, kojom se tradicionalno obeležava slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. 
Centralnim prestoničkim ulicama u molitvenom hodu, uz najveće svetinje – svete mošti Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice Znamenje, u svečanoj slavskoj litiji, koju je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, koračali su pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, kadeti Vojne akademije i vojni sveštenici. 

Spasovdanska litija započela je okupljanjem ispred Vaznesenjske crkve, nastavljena ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija, gde je patrijarh Porfirije čitao odlomak iz svetog Jevanđelja, a potom se u Hramu Svetog Save besedom obratio okupljenima. 
Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan uzet je kao slava Grada u čast obnove i napretka, nakon što je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice.