Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.06.2024.

Predsednici Vučić i Dodik obišli veterane iz Srbije i Republike Srpske



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obišli su danas veterane iz Srbije i Srpske u Domu Garde na Topčideru.

Obilasku veterana prisustvovao je ministar odbrane Bratislav Gašić.
 
Predsednik Vučić, obraćajući se veteranima, rekao je da su se prethodnih decenija svi plašili da zahvale ljudima koji su branili otadžbinu.
 
- Uvek bi nam govorili kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, a nisu smeli da pogledaju sebi u oči, i sebe u ogledalo, i da kažu ne to je običan narod, ustao da brani svoja ognjišta da sačuva zemlju svojih predaka i svojih potomaka. I zato hvala, borci i veterani iz Republike Srpske koji ste čuvali svoju zemlju, koji ste sačuvali, odbranili i na kraju krajeva, do današnjeg dana doveli Republiku Srpsku kao uspešan entitet i kao mesto gde se srpski narod oseća sigurno – rekao je predsednik Vučić.

Obraćajući se veteranima on je izrazio zahvalnost i veteranima iz Srbije koji su uvek štitili „naše nacionalne interese i na Kosovu i Metohiji i na Košarama i na Paštriku i na svakom drugom mestu“.
 
- Hvala vam što ste davali svojoj zemlji, svojoj otadžbini ono što je najvrednije, niko drugi sa vama ne može da se uporedi. Ponosan sam, jer mi danas ne stavljamo srpske junake u džakove crne i izručujemo ih nekom drugom. Mi danas, naše junake poštujemo, sagnemo glavu pred njima, pokažemo poštovanje i kažemo hvala vam za sve što ste za našu Srbiju učinili – rekao je predsednik Srbije.
 
Na kraju svog obraćanja predsednik Vučić zahvalio je svima na ljubavi prema Srbiji i narodu.

- Molim vas da se sa vašom braćom iz Republike Srpske često družite, razgovarate, da razmenjujete iskustva, a mnogo tih iskustava verujem da će nam i u budućnosti biti značajno kako bismo mogli da se sećamo svega što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije i kako ne bismo dali da se zaborave zločini nad našim narodom, ali ni vaše herojstvo – istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Republike Srpske Dodik istakao je da je na današnjoj sednici, koja je prethodila skupu veterana, usvojena Deklaracija koja govori o tome da srpski nacionalni i državni interes nema alternativu.
 
- Sve druge alternative koje imamo su manje važne od one koju smo danas proklamovali, a to je da je srpski nacionalni, državni interes i zaštita Srba gde god da se nalaze, apsolutno, ključno pitanje – naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske Dodik poručio je da je snažna Srbija interes svih okupljenih danas na Svesrpskom saboru i da je Republika Srpska spremna da da doprinos na svakom koraku ka ostvarivanju tog cilja.
 
-  Politika odgovorna prema narodu, državi, istoriji, politika koja ne prihvata da bude vođena sa strane, koja afirmiše Srbiju kao zemlju srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, kao ravnopravne nama. Politika koja traži u budućnosti jedinstvo srpskog naroda, razumevanje srpskog naroda gde god da se nalaze kao i politika koja šalje poruku da će se srpski narod braniti gde god bude bio ugrožen je politika koja danas postoji u državnom rukovodstvu Srbije. Zato smo mi iz Republike Srpske zagledani u Srbiju, volimo je i živimo za nju, za svaki uspeh. Spremni smo uvek da damo svoj doprinos snazi Srbije i očuvanju svega onoga što je naša nacionalna tradicija kao i očuvanju sećanja na sve ljude, koji su se u prošlosti borili za naše nacionalne i državne interese – rekao je predsednik Republike Srpske.
 
Veteranima su se obratili i resorni ministri Srbije i Srpske ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić,  nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije general u penziji Vladimir Lazarević i general u penziji Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić.