Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
06.06.2024.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je na 17. Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, održanoj danas u albanskom gradu Draču.
Na ovogodišnjem forumu čelnih ljudi oružanih snaga u regionu težišno su razmatrani iskustva i stavovi o angažovanju mladih u sektoru odbrane i bezbednosti i izazovi u privlačenju i zadržavanju ove populacije u vojsci.
 
Bilo je reči i o drugim temama od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje u oblasti odbrane i realizaciji zajedničkih aktivnosti usmerenih na unapređenje vojno-vojnih odnosa zemalja regiona.
General Mojsilović je tokom svog izlaganja ukazao na značaj regionalne vojno-vojne saradnje za očuvanje mira i bezbednosti, pogotovo u uslovima kompleksne bezbednosne situacije na globalnom nivou, i naglasio da ovaj forum daje pozitivan impuls jačanju međusobnog poverenja i odbrambenih kapaciteta zemalja regiona. On je, takođe, istakao da Vojska Srbije ostaje otvorena za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, a pre svega u domenu obuke, i da je spremna da ponudi svoje kapacitete za obučavanje pripadnika oružanih snaga zemalja članica ove inicijative.
 
Tokom boravka u Draču, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je imao odvojene susrete sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-potpukovnikom Gojkom Kneževićem, načelnikom Štaba odbrane Rumunske armije generalom Đorđicom Vladom, načelnikom Generalštaba Armije Republike Severne Makedonije, general-potpukovnikom Vaskom Đurčinovskim i zamenikom komandanta Komande združenih snaga  NATO-a u Napulju general-potpukovnikom Stivenom Kelsijem, sa kojima je razgovarao o dometima bilateralne vojno-vojne saradnje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.
Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja okuplja načelnike generalštabova oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Rumunije, Srbije, Severne Makedonije, Turske i Crne Gore, sa ciljem jačanja vojno-vojne saradnje balkanskih država i modela odgovora na savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Na ovogodišnjem forumu, u svojstvu gostiju, prisustvovali su načelnik Generalštaba Slovenačke vojske i predstavnici Evropske unije, NATO-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske. 
 
Beograd je bio domaćin Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja 2009. i 2018. godine, a domaćin 18. Konferencije, koja se održava sledeće godine, biće Republika Turska.