Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.05.2024.

Ministar Gašić prisustvovao obeležavanju godišnjice sećanja na Surduličke mučenike



Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas obeležavanju godišnjice sećanja na Surduličke mučenike i položio venac na mestu njihovog stradanja u Dubokoj dolini kod Surdulice.

Ministar Gašić venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala  Zorana Dragićevića.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvom Eparhije vranjske. Nakon službe Patrijarh Porfirije predvodio je litiju od hrama Svetog velikomučenika Georgija do Duboke doline, gde je tokom Prvog svetskog rata ubijeno nekoliko hiljada Srba.

U ime Vlade Republike Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a vence su položili i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, ministar bez portfelja Novica Tončev, predstavnici Pčinjskog upravnog okruga, Opštine Surdulica i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Mesto Duboka dolina nalazi se na ulazu u Surdulicu i predstavlja jedan od simbola stradanja Srba tokom Velikog rata. Procenjuje se da je broj žrtava ubijenih na ovoj lokaciji nekoliko hiljada.