Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.05.2024.

Sastanak pomoćnika ministra Miloradovića sa komandantom Vazduhoplovnih snaga Egipta



Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović sastao se sa komandantom Vazduhoplovnih snaga Arapske Republike Egipta  general-potpukovnikom Mahmudom Fuadom Muhamedom Abdelgauadom Abdelkadirom.

Poseta predstavlja kontinuirani razvoj odnosa dve države koje imaju uspostavljenu saradnju već dugi niz godina, a koja je institucionalizovana kroz rad Zajedničkog mešovitog komiteta za saradnju Srbija – Egipat, sa posebnim projektima saradnje na nivou Ratnog vazduhoplovstva.

Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti proširenja do sada vrlo razvijene vojno-ekonomske saradnje između dve zemlje, sa posebnim osvrtom na komplementarnost odbrambenih industrija kao i mogućnost za uspostavljanje saradnje u novim oblastima koje se tiču istraživanja i razvoja, ali i upravljanja životnim ciklusom naoružanja i vojne opreme.

Obe strane su se saglasile da razmena iskustava u oblasti održavanja višenamenskih borbenih aviona, kao i remonta i modernizacije vazduhoplovnih ubojnih sredstava imaju izuzetni potencijal za saradnju. Takođe, dogovorena je razmena više poseta u narednom periodu kako bi eksperti dveju zemalja uspostavili neposredne kontakte i proširile saradnju kroz konkretne zajedničke poduhvate.

U nastavku posete komandant Vazduhoplovnih snaga Egipta Abdelkadir upoznaće se sa razvojnim i istraživačkim kapacitetima institucija u okviru Ministarstva odbrane i ujedno obići deo kapaciteta Odbrambene industrije Srbije.