Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.05.2024.

Izabrana nova Vlada Republike Srbije



Na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije izabrana je nova Vlada. Funkciju premijera obavljaće dosadašnji ministar odbrane Miloš Vučević, a za novog ministra odbrane izabran je Bratislav Gašić.

Svečanom polaganju zakletve premijera i novih ministara prisustvovao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.
Na početku Prve posebne sednice Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu, mandatar Vučević izložio je poslanicima program nove Vlade Srbije i predstavio članove kabineta.
 
U svom ekspozeu, Vučević je istakao da će nova Vlada biti Vlada kontinuiteta, da će država nastojati da održi kurs progresivnog razvoja i da spoljna politika mora biti utemeljena na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti te da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj. On je poručio i da će jedan od glavnih prioriteta nove Vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, kao i smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija.
Vučević je rekao da će ciljevi Vlade, u oblasti odbrane i bezbednosti, u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. 

- Stub nacionalne bezbednosti naše zemlje su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije koji su u prethodnoj, izuzetnoj teškoj godini pokazali visok novi nivo spremnosti i sposobnosti da u kratkom vremenskom roku stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje – naglasio je Vučević.
On je dodao da je, zahvaljujući velikim ulaganjima države, Vojska Srbije održala i značajno unapredila svoju operativnu sposobnost, a Ministarstvo odbrane uspešno pripremilo i organizovalo sve subjekte od značaja za odbranu zemlje.

- Ministarstvo odbrane značajno je doprinelo i konsolidaciji domaće odbrambene industrije, a namenska industrija postala je jedan od motora razvoja industrije i sveukupne privrede Srbije. Buduća Vlada nastaviće sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije, preduzeće aktivnosti za izradu novih strategijskih dokumenata i planiranje razvoja sistema odbrane, a novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane daće ambicioznu, ali i realističnu viziju Vojske Srbije, koja ima visok kredibilitet da zaštiti odbrambene interese Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu – naglasio je Vučević.
Prema njegovim rečima, biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše četiri meseca i dodao da to nije priprema za rat, već priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju i građane. 

- Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pripremili su predlog više modela obaveznog služenja vojnog roka sa jasno definisanim pozitivnim i negativnim efektima koji će biti prezentovani predsedniku Republike radi razmatranja i opredeljenja odgovarajućeg modela – rekao je Vučević.