Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
23.04.2024.

Potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva odbrane i Instituta za noviju istoriju Srbije



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije dr Mile Bjelajac potpisali su danas Sporazum  o  naučnoj  i  prosvetnoj saradnji između te dve institucije.

Državni sekretar Starović, govoreći o značaju Sporazuma, istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je u prilici da danas, po ovlašćenju ministra odbrane Miloša Vučevića, potpiše Sporazum o saradnji zaključen između Ministarstva odbrane i Instituta za noviju istoriju Srbije.

- Nije ni malo slučajno ni to što smo ovaj Sporazum potpisali upravo danas, na Dan Vojske Srbije. Istakao bih da sistem Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, osim tri osnovne misije koje su mu poverene, može i mora da ponudi još mnogo više široj društvenoj zajednici. Tako, kada govorimo o oblasti nauke i kulture sećanja, mislim da naš doprinos može biti i te kako veliki – naglasio je državni sekretar Starović.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je uspostavljen obrazac saradnje sa najuglednijim naučnim institutima u našoj zemlji, dodajući da je siguran da će ovaj Sporazum dati veoma lepe plodove, kako u o oblasti naučnoistraživačkih delatnosti, koja je razvijena u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, tako i u domenu negovanja kulture sećanja i tradicijama oslobodilačkih ratova Srbije.

- Podsetio bih, takođe, da u sistemu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imamo Univerzitet odbrane sa mrežom institucija koje se bave naučnoistraživačkom delatnošću, među kojima su Institut za strateška istraživanja i Vojni arhiv čiji značaj daleko prevazilazi granice Republike Srbije. Sve to će biti na raspolaganju široj društvenoj zajednici kroz saradnju sa relevantnim naučnim institutima – istakao je državni sekretar Starović.

Direktor Instituta za noviju istoriju Srbije prof. dr Bjelajac naglasio je da mu je izuzetno zadovoljstvo što su potpisivanjem ugovora između Ministarstva odbrane i Instituta, unapredili i formalizovali već postojeću višedecenijsku saradnju pojedinačnih saradnika i Instituta u celini sa delovima sistema odbrane.

- Ovaj Sporazum otvoriće još veće mogućnosti, a mi kao institucija čiji je osnivač Republika Srbija, svakako, stojimo na raspolaganju čitavom sistemu odbrane u onim specifičnim delatnostima u kojima mi možemo da pomognemo. Danas, takođe, obeležavamo Dan Vojske, a kroz našu skoriju istoriju promenilo se više datuma u kojima smo ga obeležavali. Nove tradicije koje se neguju u Vojsci Srbije podržavaju ono što je zajedničko  – poručio je prof. dr Bjelajac.

Ovim sporazumom definisana je buduća kontinuirana saradnja u oblasti ljudskih resursa, istraživanja, izdavaštva i razvoja programa, imajući u vidu zajedničku naučnu i prosvetnu ulogu u savremenom društvu.

Njime se, takođe, uređuju osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih naučnih, prosvetnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i prosvete, čiji je cilj da se neguju i promovišu delatnosti potpisnika.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović i načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović.