Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
01.12.2023.

Sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i sindikata fabrike Zastava oružje



Na zahtev nekoliko sindikata fabrike Zastava oružje a.d. Ministarstvo odbrane organizovalo je sastanak kako bi se zajednički razmotrila pitanja koja su od značaja za poslovanje fabrike i status radnika.

Sastanku su prisustvovali šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, generalni direktor fabrike „Zastava oružje“ Saša Milošević, kao i predsednici i glavni poverenici  Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata - Snežana Vasiljević, Industrijskog sindikata - Dragan Milosavljević, Sindikata Nezavisnost - Veselin Jevremović i Slobodnog sindikata - Goran Mandić.

Predstavnici ostalih sindikata nažalost nisu se odazvali pozivu Ministarstva odbrane iako su pojedini zahtevali sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane.

Predstavnici sindikata iznelu su ključne probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u fabrici Zastava oružje a.d. i izneli svoja očekivanja da će se izneti problemi rešavati zajednički u saradnji sa rukovodstvom fabrike i uz podršku Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srbije.

Nakon konstruktivnog razgovora potvrđeno je da Ministarstvo odbrane i Republika Srbija prepoznaju značaj Zastave oružje a.d. kao najstarije fabrike Odbrambene industrije Srbije i preneto je uverenje da radnici fabrike mogu da računaju na bezrezervnu podršku države. U prilog tome govori činjenica da su fabrici odobrena i već uplaćena finansijska sredstva za novi investicioni ciklus Vlade Republike Srbije u cilju unapređenja proizvodnih kapaciteta i osvajanja modernih tehnologija koje će značajno doprineti tehnološkoj sposobnosti fabrike za proizvodnju savremenog naoružanja za potrebe Vojske Srbije, a i poslovanju fabrike na tržištu.

Zastava oružje a.d. ostvarila je značajan napredak u obimu ugovaranja tokom 2023. godine koji je za skoro 80% veći od ugovaranja u 2022. godini, dok je višestruko uvećan i obim ugovaranja sa Ministarstvom odbrane. S tim u vezi, predstavnici Ministarstva odbrane preneli su zadovoljstvo Vojske Srbije u pogledu kvaliteta i dinamike isporuke novorazvijenog naoružanja koje je Zastava oružje a.d. isporučila u tekućoj godini.

Poboljšani uslovi poslovanja u 2023. godini omogućiće stabilnu finansijsku situaciju u fabrici i sigurnu isplatu zarada zaposlenima.

Ministarstvo odbrane, kao i do sada, ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima sindikata koji imaju za cilj konstruktivan dijalog i poboljšanje položaja i uslova rada svih radnika fabrika Odbrambene industrije Srbije.