Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
24.11.2023.

Završena konferencija o dostignućima EU u oblastima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike



Obraćanjem državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Nemanje Starovića danas je završena dvodnevna konferencija „Nova dostignuća Evropske unije u oblastima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike“ koja je održana, u Beogradu, u organizaciji Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane i Ministarstva za evropske integracije, uz podršku Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore.

Državni sekretar Starović, tom prilikom, zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu Ministarstva odbrane da učestvuju u radu konferencije i istakao da smo svedoci potrebe da se konstantno brane naše vrednosti i bezbednost koji su ugroženi mnogobrojnim pretnjama i izazovima.

 - Izbor odgovarajuće mere i odgovora na kriznu situaciju nikada nije lak. Odbrana je razvijati službe za reagovanje i razvijati prilagodljivost institucija, ali istovremeno imati u vidu interes šire zajednice. Uspeh u pružanju odgovora na krizne situacije bolji je ako delujemo kolektivno sa našim partnerima u Evropi i svetu. Misije koje uključuju više država i oružanih snaga objektivnije procenjuju, čuvajući međunarodni mir i bezbednost, ali i poštovanje prava pojedinaca i ugroženih grupa - rekao je državni sekretar Starović.

On je istakao da bez minimuma očuvanja građanskih, ekonomskih i kulturnih prava svih, bez obzira na njihovo poreklo, obrazovanje, rasu ili pol ne može se očekivati stabilno i bezbedno društvo.

- U tom smislu, veoma nam je drago to što je u Izveštaju o napretku za ovu godinu, Evropska unija  prepoznala zalaganje Republike Srbije i njen doprinos regionalnoj saradnji. U duhu dobrosusedskih odnosa nastavljamo naš rad i doprinos očuvanju mira u bezbednosti u regionu i svetu. Moramo posmatrati i planirati dugoročno, informisati institucije, odrediti ciljeve čijem ispunjenju težimo. Treba uključiti i učenje, ne samo iz sopstvenih već i tuđih iskustava- naglasio je državni sekretar.

Na osnovu potreba savremenih geopolitičkih dešavanja, Ministarstvo odbrane ima potrebu i obavezu da edukuje i usavršava sve svoje zaposlene naveo je državni sekretar Starović.

- Kako bi naše institucije bile prilagodljive Ministarstvo odbrane se otvorilo prema javnosti što doprinosi korekciji postojećih procedura i poboljšanju kapaciteta upravo tog sistema. Nezavisna istraživanja, konstruktivna kritička misao, deljenje informacija od javnog značaja sa stručnom javnošću vodi uvek unapređenju sistema. Ovi naši napori su prepoznati od strane organizacija civilnog društva „Access Info Europe“ i „Centre for Law and Demmocracy“ koji su nas rangirali na visoko treće mestu u svetu - rekao je državni sekretar Starović.

Konferencija je bila prilika da se predstave promene u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike od usvajanja Globalne strategije za spoljnu i bezbednosnu politiku 2016. godine, a okupila je više od 80 predstavnika državnih institucija, akademskih zajednica, organizacija civilnog društva i diplomatskog kora.