Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
16.09.2023.

Obeležena 79. godišnjica misije "Halijard"



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju su predvodili državni sekretar Nemanja Starović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, prisustvovala je danas komemorativnom skupu kojim je u Pranjanima obeležena 79. godišnjica misije "Halijard".

Preletom transportnog aviona Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga SAD iznad Pranjana, kojim je označen početak skupa, američka strana ukazala je poštovanje potomcima pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i meštana Pranjana i okoline, koji su svesno rizikujući svoje živote, učestvovali u spasavanju američkih pilota tokom 1943. i 1944. godine.

Tom prilikom, državni sekretar Starović i general Žarković sastali su se sa direktorom Direktorata za strategije i planiranje Evropske komande Oružanih naga SAD general-majorom Danijelom Lasikom i pomoćnikom komandanta Nacionalne Garde Ohaja za Ratno vazduhoplovstvo brigadnim generalom Dejvidom Džonsonom. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Današnji sastanak bio je prilika za razgovor o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane u oblastima od zajedničkog interesa.

Organizator komemorativnog skupa je Fondacija "Halijard", a realizaciju su pomogli Ambasada SAD u Beogradu i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.