Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
25.04.2023.

Zahvalnice vojnim gimnazijalcima za učešće na književnom konkursu



Na svečanosti povodom završetka 23. književnog konkursa Ogranka Vukove zadužbine „Društvo za negovanje duhovnih vrednosti Vuk Karadžić – Niš“, učenicima i nastavnicima Vojne gimnazije uručene su zahvalnice i knjige, a Vojnoj gimnaziji uručena je posebna zahvalnica za izuzetno učešće vojnih gimnazijalaca na ovom konkursu.

Svečanost je održana u zgradi Univerziteta u Nišu, a teme konkursa bile su vezane za značajne godišnjice naših književnika, koje se navršavaju u 2023. godini.

Učenici Vojne gimnazije predstavili su se radovima o Njegošu, Zmaju, Dučiću i Crnjanskom, a kvalitetom napisanog, nastupom i ponašanjem privukli su veliku pažnju svih prisutnih. Njihovi radovi, poezija i proza, posvećeni velikanima naše književnosti, nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Posebna zahvalnica za izuzetno učešće na ovom konkursu, dodeljena je Vojnoj gimnaziji, kao školi sa najvećim brojem poslatih radova. Visok i ujednačen kvalitet  vojnih gimnazijalaca zadao je žiriju „težak zadatak“, ali je pronađeno kompromisno rešenje - svi učenici Vojne gimnazije, učesnici konkursa, dobili su zahvalnice i nagrade.

Nagrađeni su učenici drugog razreda Marija Kovačević, Dunja Radosavljević, Luka Stošić, Dunja Knežević, Anđela Mladenović, učenica trećeg razreda Anđela Blagojević i maturanti Ivan Radojević, Tijana Perišić, Petra Stojanović, Dajana Stanković, Dušan Marjanović i Mihajlo Nikolić.

Zahvalnice za izuzetan mentorski rad i doprinos realizaciji konkursa dodeljene su profesorkama srpskog jezika i književnosti Vojne gimnazije Željani Andrijević Andrić, Sanji Nović i Aleksandri Rakić.

- Književnost oduvek zauzima važno mesto u obrazovanju budućih oficira, a negovanje srpskog jezika i književnosti i književne akcije, koje privlače sve veću pažnju ustanova kulture i obrazovanja, postaju svakodnevnica u Vojnoj gimnaziji i na to sam veoma ponosna. Naši učenici rado čitaju, a mi smo uvek tu za njih da zajedno tumačimo književna dela i učimo – naglašava profesorka Andrijević Andrić.