Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
01.11.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa delegacijom Sportskog saveza Srbije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa predsednikom Sportskog saveza Srbije Davorom Štefanekom, sa kojim je razgovarao o usaglašavanju daljih koraka u saradnji Ministarstva i Saveza, a u cilju stvaranja što boljih uslova za vojne sportiste.

Ministar Stefanović istakao je da je dosadašnja saradnja sa Savezom bila uspešna, počev od zajedničkog nastupa na „Sajmu sporta“ preko obezbeđivanja uslova za nastup na međunarodnim vojnim takmičenjima do ojačavanja vojnih takmičarskih timova vrhunskim sportistima.

„Želimo da naši vojni sportisti imaju što bolje uslove i maksimalnu podršku, svake vrste, i u njihovim treninzima, pripremama i odlascima na takmičenja“, rekao je ministar Stefanović.

Stefanović i Štefanek su se saglasili da je u narednom periodu neophodno zajednički raditi na izgradnji infrastrukturnih kapaciteta za razvoj sportskih disciplina svojstvenih vojskama, poput poligona za vojni pentatlon i drugih.

Tema sastanka bili su modaliteti angažovanja vrhunskih sportista u okviru Sportske jedinice Ministarstva odbrane, a čime se stvaraju uslovi da oni predstavljaju Vojsku Srbije na velikim međunarodnim takmičenjima, ali i da promovišu vojni poziv među mladima. Sagovornici su ocenili i da je takav vid podrške vrhunskom sportu potreban, te da svakako postoji značajna uzajamna korist, što se i kroz dosadašnju saradnju potvrdilo.

Na sastanku je konstatovano i da bi u okviru Strategije razvoja sporta u Srbiji, koja će u narednoj deceniji biti ključni dokument u toj oblasti, sport u Vojsci trebalo da ima svoje mesto i bude adekvatno prepoznat.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Branko Živanović, pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, zamenik šefa Delegacije Republike Srbije pri CISM pukovnik dr Milivoje Pajović i član navedene Delegacije potpukovnik dr Dragan Todorov. U delegaciji Sportskog saveza, pored predsednika Štefaneka, bili su generalni sekretar Goran Marinković i pravni savetnik prof. dr Nenad Đurđević.