Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.06.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović primio je danas delegaciju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), koju je predvodio direktor za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo Marko Makovec.


Stefanović je rekao da Republika Srbija kao predvidiv i pouzdan partner Evropske unije daje veliki značaj sprovođenju Zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU, što se ogleda i u činjenici da je naša zemlja do sada, kao partnerska država, učestvovala u ukupno šest misija i operacija EU. On je, takođe, ukazao i na dugoročnu posvećenost Republike Srbije Borbenoj grupi HELBROC u kojoj su pripadnici Vojske Srbije prvi put bili angažovani tokom prve polovine 2020. godine.
 
Ministar je upoznao sagovornike iz delegacije EEAS-a sa aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu evropskih integracija, angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i predočio namere o produbljivanju saradnje sa članicama Evropske odbrambene agencije kroz članstvo Republike Srbije u Multinacionalnom helikopterskom centru za obuku u Portugalu.