Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
19.05.2021.

Načelnik Generalštaba na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije održanom danas u Briselu na nivou načelnika generalštabova.
Na sastanku je razmatran doprinos partnerskih zemalja misijama za obuku i operacijama Evropske unije, u kojima značajno učešće imaju i pripadnici Vojske Srbije. 

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, general Mojsilović je imao odvojeni susret sa predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Klaudiom Gracijanom, sa kojim je razgovarao o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijima pod mandatom Evropske unije.

Na marginama sastanka Vojnog komiteta EU, načelnik Generalštaba se susreo sa komandantom Nacionalne garde Kipra general-potpukovnikom Demokritosom Zervakisom i načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Grčke generalom Konstantinosom Florosom. Tokom razgovora, general Mojsilović je istakao snažnu opredeljenost Republike Srbije, kao vojno neutralne države, za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i svetu i spremnost za dalje unapređenje vojno-vojne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa sa Republikom Kipar i Republikom Grčkom.