Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.01.2020.

Predsednik Vučić: U istoriji Srba sa jedne i sa druge strane Drine nismo imali ovoliki broj godina bez ijedne teže reči




 - Danas smo se dogovorili za jednu vrstu dodatne konkretne podrške privredi Republike Srpske. Mi ćemo preko Vlade Republike Srpske, kojoj ćemo uplatiti određen novac, posebno subvencionisati privrednike u Republici Srpskoj, za njihovu opremu, preduzeća i mašine, u visini koja je čak povoljnija nego u Republici Srbiji, zato što želimo da podstaknemo opstanak našeg naroda na svojim ognjištima i želimo da pomognemo daljem i bržem razvoju Republike Srpske - istakao je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić koji je danas posetio Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj, gde je obišao Gimnaziju i Mašinsku školu. U poseti su bili i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je vrednost donacije Republike Srbije srednjoškolskom centru u Mrkonjić Gradu, u kome su Gimnazija i Mašinska škola, 300 hiljada evra i namenjena je za opremu i mašine.
 
- Dodajte tome još 200 hiljada konvertibilnih maraka za Dom zdravlja, odnosno mamograf, jer je važno da sve žene i ovde imaju mamograf kako bi primetile prve simptome bolesti, da ne moraju da idu za Banjaluku, kao i da obezbedimo vozila za Dom zdravlja. Doneli smo odluku da pomognemo i susednim opštinama, Šipovu, Jezeru i Ribniku, srpskoj opštini Kupres i Novom Selu, da im pomognemo u finansijskom smislu i nastavićemo sa tim - naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je istakao da je zahvalan srpskom članu predsedništva Dodiku i predsednici Cvijanović na tome što razumeju koliko je važno da očuvamo celinu našeg naroda, da uvek budemo zajedno.

- Mislim da u istoriji Srba sa jedne i sa druge strane Drine nismo imali ovoliki broj godina da nijednu težu reč niste mogli da čujete između nas. I veoma sam ponosan na to i veoma sam srećan zbog toga, Tako nešto nikada u srpskoj istoriji nije postojalo. Ta vrsta sloge, čak i kada nismo u svemu saglasni, ta vrsta jedinstva, saznanja i spoznaje da moramo da budemo zajedno i da samo jedinstveni možemo da opstanemo, mislim da je možda i veća tekovina od svega drugog i zato sam zahvalan Dodiku i predsednici Cvijanović i svim ljudima koji su uložili svoju energiju da tako nešto uspemo danas da imamo i da tako nešto već dugo vremena održavamo - naglasio je predsednik Vučić, dodajući da je posebno srećan što će danas posetiti Drvar i videti lica ljudi koji možda nisu verovali da će se nešto za tako kratko vreme napraviti.
 
Predsednik Vučić je poručio da je naš narod jedan i jedinstven i da naš narod niko ne može da razdvaja na bilo koji način.
 
- Za mene je ista poruka za Srbe gde god da žive, i za Srbe u Crnoj Gori, i za Srbe u Srpskoj i za Srbe u Federaciji - da smo jedan narod i da imamo jednu crkvu - naglasio je predsednik Vučić.
 
Povodom današnje posete, načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić uručila je predsedniku Vučiću Povelju počasnog građanina Mrkonjić Grada.
 
Srpski član Predsedništva BiH Dodik i predsednica Cvijanović zahvalili su predsedniku Vučiću na poseti, saglasili se u oceni da poseta predsednika Vučića šalje snažnu poruku i ukazali na značaj saradnje institucija Republike Srpske i Republike Srbije.
 
Nakon posete obrazovnim ustanovama u tom gradu, u zgradi opštine Mrkonjić Grad predsednik Vučić sastao se sa zvaničnicima i privrednicima.
 
Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, srpski člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.