Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
24.10.2019.

Specijalno priznanje Sajma knjiga za izdavački poduhvat




Za delo "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu", na svečanosti uručenja nagrada najuspešnijim izdavačima na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Medija centru "Odbrana" Uprave za odnose sa javnošću, uručeno je specijalno priznanje za izdavački poduhvat.
 
Specijalno priznanje za to kapitalno delo, koje su priredili Vojni arhiv i Uprava za odnose s javnošću, primio je pukovnik Mihailo Zogović, načelnik Uprave za odnose s javnošću. 
 
U obrazloženju odluke, predsednik žirija, prof. dr Dragan Simeunović, istakao je da u pitanju projekat od izuzetnog značaja za stručnu, naučnu ali i širu javnost, u funkciji očuvanja tradicije i kulture sećanja i edukovanje mladih generacija o razmerama i veličini stradanja naroda u Prvom svetskom ratu.

- Četrnaest tomova enciklopedijskog formata, na oko deset hiljada stranica donosi spiskove poginulih oficira, vojnika i civila, koji će omogućiti, naučnim radnicima i svima koji istražuju srpske žrtve u Prvom svetskom ratu, produbljeni uvid u vojnu arhivsku građu Srbije. Ovim zamašnim, najzad dočekanim projektom, omogućeno je istraživanje većeg broja lica i sačuvana je dragocena arhivska građa od direktnog korišćenja i daljeg propadanja, rekao je predsednik žirija profesor Dragan Simeunović.
 
Načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Mihailo Zogović zahvalio je Vojnom arhivu, koji je uradio veliki posao i iz svoje arhivske građe izdvojio podatke o vojnim i civilnim žrtvama u Prvom svetskom ratu. Reč je o podacima koji su, osim u 14 knjiga, objavljeni i na DVD-u koji se može kupiti na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
- Ovim delom vraćamo dug našim velikim precima, čija besmrtnost živi u našim sećanjima, a od danas i u ovom kapitalnom izdanju. Zahvaljujem žiriju što je u mnoštvu knjiga na ovogodišnjem Sajmu, prepoznao i izdvojio to delo od izuzetne nacionalne vrednosti, rekao je pukovnik Zogović. 
 
Direktor vojnog arhiva kapetan bojnog broda Goran Petrović, istakao je da je projekat započeo 2013. godine, kao jedna od aktivnosti u povodu obeležavanja veka od početka Prvog svetskog rata, i zahvalio saradnicima iz Vojnog arhiva i kolegama iz Uprave za odnose sa javnošću na velikom trudu. 
 
Načelnik Odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra "Odbrana" - "Vojna knjiga" Miroslav Toholj, rekao je da "nas ovo specijalno priznanje obavezuje da sa pojačanom pažnjom i interesovanjem u budućnosti biramo rukopise koje ćemo objaviti i staviti na raspolaganje Vojsci Srbije ali i celokupnoj srpskoj javnosti.