Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
30.11.2018.

Obeleženo 77 godina od bitke na Kadinjači



Na Kadinjači je obeležena 77. godina od bitke u kojoj je izginuo ceo Radnički bataljon, koji se suprostavio mnogo nadmoćnijem fašističkom neprijatelju.

Posle parastosa, koji su služili sveštenici SPC, vence na spomenik položio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, predstavnici Vojske Srbije, Grada Užica, SUBNOR-a, potomci palih boraca i druge delegacije.

Na Kadinjači, 29. novembra 1941. godine, poginulo je oko 300 radnika, pekara, opančara, metalaca, sarača, seljaka iz Užica, koji su činili Radnički bataljon. Oni su branili svoj grad pokušavajući da zaustave oko 3.000 naoružanih Nemaca, koji su nadirali iz pravca Bajine Bašte. Na taj način omogućili su Vrhovnom štabu na čelu sa Josipom Brozom Titom da se povuče preko Zlatibora, iz tadašnje jedine slobodne teritorije u Evropi, Užičke republike.

O herojskoj borbi boraca Radničkog bataljona govorili su potpredsednik SUBNOR-a Srbije akademik Željko Zirojević, državni sekretar Nenad Nerić i predsednik Skupštine Grada Užica Branislav Mitrović.

Foto: Užička Nedelja