Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
28.10.2018.

Ministar Vulin: Revizijom istorije Hrvati traže opravdanje za Oluju




"Položaj Srba u Hrvatskoj je takav da, srpska manjina, umesto da uživa sva prava, neprekidno mora da se izvinjava što postoji i stalno mora da dokazuje svoju lojalnost hrvatskoj državi. Valjda je činjenica da tamo žive i da su državljani Republike Hrvatske dovoljna. Ali, izgleda, kada ste u Hrvatskoj Srbin to je optužnica. Kada ste Srbin u Hrvatskoj stalno morate da se branite od optužbi za to što postojite. I ova knjiga je upravo to, pokušaj dokazivanja i revizije istorije, da se dokaže da su Srbi u Hrvatskoj oduvek, i vekovima u nazad, bili strani element, bili neko ko ne da se tamo rodio već odnekud došao, ko je agresor. Ako prihvatite da je to moguće onda imate opravdanje za Oluju.", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, posle humanitarne košarkaške utakmice u Nišu, upitan da prokomentariše knjigu "Mit o Jasenovcu", izdatu u Hrvatskoj.

"Oni neprekidno pokušavaju da pronađu opravdanje za Oluju kao što pokušavaju da nađu opravdanje za NDH. Ja bih razumeo i podržao hrvatske političare da već jednom izađu i kažu NDH nije ono čime se Hrvati ponose, to je strašni zločin. Da prestanu da raspravljaju o brojkama, da li je bilo 700.000 ili 70.000. Da je bilo 700 ubijenih u Jasenovcu neko je morao da izađe i da se izvini u ime hrvatskog naroda. Hrvatski političari bi morali već jednom da prestanu da se ponašaju kao neko ko je deo politike NDH, ko pokušava da je opravda, već da jasno kažu da je to najveća sramota hrvatskog naroda i da oni nemaju ništa sa tim. Kada bi to imali hrabrosti da izgovore onda bi se i prema Srbima u Hrvatskoj ponašali kao ravnopravnim državljanima, kao ljudima koji imaju svoja prava i zaslužuju svaku pažnju i poštovanje", rekao je ministar Vulin.

"Ali pošto moraju da pravdaju Oluju oni stalno moraju da vrše reviziju istorije, da ni slučajno Srbi nisu ustali u odbranu svojih života kada su videli ustaške uniforme u Glini devedesetih godina, u onoj Glini gde su ih spaljivali u crkvi, već da kažu da te ustaške uniforme i NDH zapravo i nisu bile tako strašne, pa protiv njih se onda i nije trebalo boriti, pa protiv njih se onda ni devedsetih nije trebalo boriti. To je samo pokušaj revizije istorije i opravdavanje NDH.

Kada razgovarate sa drugim nacijama koje imaju fašističku prošlost, kao Nemci i Italijani, oni jasno kažu da se stide fašista i nacista i da generacija koja sada živi sa njima nema ništa i ne želi da ima ništa. A kada razgovarate sa ovom generacijom hrvatskih političara vi vidite da oni uporno pokušavaju da umanje zločine i opravdaju NDH na taj način čineći da su oni deo te užasne tvorevine koje nikako ne mogu da se oslobode i za koju nikako ne mogu da izgovore da je to najveća sramota hrvatskog naroda i da duguju strašno i veliko izvinjenje i Srbima i Jevrejima i Romima, izjavio je ministar Vulin.