Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
29.06.2018.

Vidovdanski susreti porodica palih boraca i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije





Tradicionalni, 16. po redu, vidovdanski susreti porodica palih boraca sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u kojima je učestvovalo više od 50 članova porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1990. godine, oficiri iz Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i pripadnici Garnizona Zaječar, održani su juče u Zaječaru.

Na Spomenik palim borcima u centru Zaječara položen je venac i odata pošta palim borcima u ratovima vođenim tokom devedesetih godina. Potom je organizovana poseta Narodnom muzeju u Zaječaru i predstavljanje istorije Timočke krajine.

U kasarni ,,Nikola Pašić“ u Zaječaru učesnike Vidovdanskih susreta pozdravio je zamenik komandanta garnizona potpukovnik Srđan Jovanović, koji je govorio o Garnizonu Zaječar, osvrnuvši se posebno na civilno-vojnu saradnju. Poseta je nastavljena obilaskom Spomen-sobe koja je u završnoj fazi pripreme, a uskoro će biti predstavljena široj javnosti.

U manastiru Presvete bogorodice u Lešju na putu Paraćin-Zaječar, učesnici pohoda prisustvovali su liturgiji i vidovdanskom molebanu posvećenom svim izginulim srpskim braniocima od Kosovskog boja do današnjih dana. Potom su učesnici susreta posetili i manastir Svete Petke iz trećeg veka naše ere u mestu Izvor.

Predsednica Udruženja palih boraca u ratovima od 1991. do 1999. godine Dobrila Koprivica zahvalila je ministru odbrane Aleksandru Vulinu i Ministarstvu odbrane na predanom negovanju Vidovdanskih susreta koji imaju odjeka u srcima članova porodica poginulih boraca, ali i pripadnika sistema odbrane.