Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
12.04.2018.

Obeležena 73. godišnjica proboja Sremskog fronta



Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti, u Adaševcima kod Šida danas je održana državna ceremonija povodom obeležavanja 73. godišnjice proboja Sremskog fronta.
 
Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Negovan Stanković predvodio je ceremoniju, a tom prilikom, venac su položili i predstavnici Vojske Srbije.
 
Stanković je istakao da je Srbija oduvek bila na pravoj strani, pa tako i u Drugom svetskom ratu, upravo boreći se protiv ideologije nacizma i fašizma, i poručio da moramo slediti put naših predaka tako što ćemo u miru sačuvati našu nezavisnost, jačajući ekonomiju, vojsku i kulturu.
 
On je podsetio na to da je punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena bitka u kojoj je u teškim i krvavim borbama na snegu i vetru, poginulo više od 14.000 jugoslovenskih vojnika, 1.100 pripadnika Crvene armije, kao i da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Državni sekretar je, takođe, naglasio da smo zahvaljujući njihovim žrtvama mi ostali slobodni i ponosni van svih blokovskih podela hladnoratovskog razmimoilaženja.
 
Ceremoniji su, osim predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici Opštine Šid, SUBNOR-a, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.