Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.07.2017.

Neutralnost je dugoročno opredeljenje



Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem. Na sastanku je bilo reči o jačanju međusobnog poverenja i razumevanja uspostavljenog u prethodnom periodu.
 Neutralnost je dugoročno opredeljenje
-Svesni smo značaja vaše komande, s obzirom na njene nadležnosti i zonu odgovornosti koja praktično obuhvata ceo svet, te smatramo da održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou, poput današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem, ima suštinski značaj s aspekta izgradnje mira i stabilnosti u regionu.
 
Naše dugoročno strateško opredeljenje jeste da zadržimo status vojno neutralne države, ali smo voljni da sarađujemo sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa i bezbednosti, rekao je Vulin i dodao da se sa NATO to uspešno realizuje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.
 Neutralnost je dugoročno opredeljenje
Pored saradnje pod okriljem Partnerstva za mir, na sastanku je bilo reči i o direktnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR, koja je na odličnom nivou, što se potvrđuje kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR i veliki broj zajedničkih aktivnosti. Vulin je zahvalio na ulozi koju Alijansa ima u kontigentu KFOR i naglasio da je reč o jedinoj instituciji koju smatramo odgovornom za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.
 
-Nema vojske na KiM osim KFOR. Ta odgovornost ne može biti preneta na bilo koju drugu instituciju ili organizaciju, te očekujemo da se i na nivou Alijanse zauzme stav da je neprihvatljiva izmena mandata i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. oružane snage.
 Neutralnost je dugoročno opredeljenje
Srbija pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji i kao faktor stabilnosti podržava regionalne bezbednosne inicijative i u potpunosti poštuje evroatlantska i evropska opredeljenja svojih suseda i takođe očekujemo da se na isti način odnosi prema našim odlukama. Istovremeno, rekao je ministar odbrane, ostajemo posvećeni traženju zajedničkog odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti u vidu verskog ekstremizma, organizovanog kriminala, stranih boraca i terorizma.
 
Ranije u toku dana, ministar Vulin se u delegaciji predsednika Republike takođe sastao sa generalom Kurtisom Skaparotijem.