Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.02.2017.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane



U Domu Garde na Topčideru danas su obeleženi Dan Univerziteta odbrane i Dan Inspektorata odbrane. Zajedničkoj svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, strani vojni predstavnici, predstavnici naučnih institucija, verskih zajednica i mnogobrojni gosti.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane  
Čestitajući praznik pripadnicima Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane, ministar Đorđević je istakao da je reč o dve izuzetno važne institucije Ministarstva odbrane.
 
- Danas se na Univerzitetu odbrane školuje i usavršava 978 kadeta, oficira i vojnih službenika, 250 lica iz građanstva i 81 pripadnik stranih oružanih snaga. Kapaciteti Univerziteta odbrane pružaju mogućnost da u narednim godinama broj pripadnika stranih oružanih snaga i civilnih studenata na svim nivoima školovanja i usavršavanja bude veći, na čemu ćemo svi zajedno raditi – naglasio je ministar Đorđević ističući da ta visokoobrazovna vojna ustanova svoj rad zasniva na spretnom spoju između tradicionalno dobre vojne organizacije rada i zagarantovanih akademskih sloboda.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane
Podsećajući na važne datume u istoriji Inspektorata odbrane, ministar odbrane je naglasio da je ta institucija danas efikasan organ uprave u sastavu Ministarstva odbrane koji svoje zadatke izvršava profesionalno i stručno.
 
- Prošle godine realizovano je 122 inspekcijska nadzora, ali, kao ministar odbrane i kao neko ko smatra kontrolu vrlo bitnim segmentom u upravljanju ovako velikim sistemom, trudiću se da ih bude više, da one budu kompleksnije – poručio je ministar odbrane ukazujući da jedino tako one mogu organima komandovanja i rukovođenja obezbediti sve objektivne informacije o stanju u sistemu odbrane, a sve u cilju efikasnijeg rada celog sistema.
 Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane
Prema rečima rektora Univerziteta odbrane general-majora prof. dr Mladena Vurune, već punih 167 godina u srpskoj vojsci izučavaju se komandovanje, naoružanje, strategija i taktika, ali i druge nauke koje su važne za upotrebu i razvoj vojske. Znanja i sposobnosti stečeni u vojnoobrazovnim ustanovama u Srbiji proveravani su u ratovima koji su prethodna dva veka potresali našu zemlju i kroz koje je stvarana srpska država i njena vojska.
 
- Naš cilj je da osposobimo studente i kadete za izvršenje zadataka proisteklih iz dodeljenih misija, da ih naučimo kako da kreiraju i izvršavaju nove zadatke i misije i kako da se snađu u neizvesnim socijalnim, administrativnim, tehnološkim i političkim okruženjima, koje će iznedriti neki budući svet – naglasio je general Vuruna.
 
Direktor Inspektorata odbrane general-major dr Goran Radovanović istakao je da je realizacija zadataka Inspektorata odbrane utemeljena na preventivnom delovanju i pružanju pomoći nadziranim subjektima, ali i nalaganju mera radi zakonitog delovanja s ciljem unapređenja stanja u različitim oblastima.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane  
- U godini koja je za nama, Inspektorat odbrane kao organ državne uprave u sastavu Ministarstva odbrane i svi njegovi pripadnici, realizovao je pravovremeno i u potpunosti sve svoje redovne i vanredne zadatke u skladu sa odlukom predsednika Republike, naređenjima ministra odbrane, na osnovu zakona i podzakonskih akata – naglasio je general Radovanović dodajući da, rukovođeni stručnošću i visokom profesionalnošću, pripadnici Inspektorata odbrane ostali su posvećeni primarnom cilju izvršenja inspekcijskih poslova na principima zakonitosti, samostalnosti i istinitosti.
 
Povodom praznika, rektor Univerziteta odbrane i direktor Inspektorata odbrane uručili su plakete ministru odbrane, a istim povodom zahvalnice su dodeljene i Univerzitetu u Nišu, penzionisanim pripadnicima, kao i najuspešnijim kadetima Vojne akademije.
 Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane
Univerzitet odbrane, osnovan 24. februara 2011. godine, samostalna je visokoškolska ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno–humanističkih, tehničko–tehnoloških i medicinskih nauka.
 
Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji, a ove godine drugi put obeležava svoj dan, u znak sećanja na 1911. godinu kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.