Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
18.11.2016.

Drvo sa krova nekadašnjeg Generalštaba zasađeno u parku „Manjež“




U beogradskom parku „Manjež“ danas je zasađeno drvo koje je donedavno raslo na ruševinama nekadašnjeg Generalštaba, zgrade koja je jedan od simbola bombardovanja 1999. godine. Ispod breze, koja je odrasla u betonu, a koja je od danas svoj novi život započela u ovom beogradskom parku, postavljena je mermerna ploča sa natpisom „U slavu života - In the name of life 1999“.

Drvo, koje je izraslo iz razrušene zgrade, svojevrsni je spomenik životu posle bombi 1999. godine, a današnjoj akciji, simbolično, pristusvovali su i mladići i devojke koji su rođeni te godine, među kojima i učenici 42. klase Vojne akademije.

Reč je, naime, o snimanju završnih sekvenci dokumentarnog filma reditelja Boška Savkovića, koji povezuje priču o životu generacije dece rođene tokom bombardovanja, a koja su proživela 17 godina sa drvetom na zgradi Generalštaba kao specifičnim simbolom neuništivosti života. Ovaj film nastavak je dokumentarnog filma „Posle bombi“ reditelja Savkovića i producentske kuće „Alternativa“, posvećenom drveću koje je godinama iz betona raslo na toj srušenoj zgradi, a koji je nagrađen mnogobrojnim nagradama u Kanu, Portu, Beču, a dodeljen mu je i „grand prix“ za najbolji ekološki film sveta 2013. godine.

Akcija je realizovana uz pomoć  Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Gradskog zelenila.