Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
18.11.2016.

Sastanak državnog sekretara sa načelnikom Generalštaba Kopnene vojske Grčke




Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić primio je načelnika Generalštaba Kopnene vojske Republike Grčke general-potpukovnika Vasiliosa Telidisa.
 
Tokom sastanka konstatovano je jasno opredeljenje za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, pa tako i u oblasti odbrane. Pored razgovora o značaju zajedničke obuke pripadnika specijalnih jedinica i učešću u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, kao i o mogućnostima unapređenja dalje saradnje kroz zajedničko učešće na međunarodnim vežbama, na sastanku je bilo reči i o neophodnosti saradnje obaveštajnih i bezbednosnih službi.
 
Naime, bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti i nekontrolisanih migracija stanovništva iz kriznih područja, nalažu da saradnja u toj oblasti bude podignuta na najviši mogući nivo, posebno sa zemljama iz neposrednog okruženja. Imajući navedeno u vidu, državni sekretar Nerić je naglasio da Srbija ulaže vanredne napore na sprovođenju pojačane kontrole granica i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara i trgovaca ljudima.
 
Načelnik Generalštaba Kopnene vojske Grčke i delegacija oružanih snaga te zemlje prethodnih dana posetili su Četvrtu brigadu Kopnene vojske i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“, te su prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske u Nišu.