Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.07.2016.

Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanja



Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanjaSvečanost povodom završetka usavršavanja polaznika 62. klase Komandno -štabnog usavršavanja održana je danas kod Spomenika neznanom junaku na Avali.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić uručio je paradne bodeže najboljim polaznicima u rangu, a ministar odbrane Zoran Đorđević stranim polaznicima, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, dodelio uverenja o završenom Komandno-štabnom usavršavanju, koje su ove godine završila 63 oficira iz Srbije, Ruske Federacije, DNR Alžira, Grčke, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Čestitajući oficirima na uspešno završenom školovanju, predsednik Republike Tomislav Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanjaNikolić rekao je da na znamenitom mestu, ispred Spomenika neznanom junaku, izražavamo svoj ponos što je Komandno-štabno usavršavanje završila još jedna generacija polaznika, kojima je poručio da vodilja u daljoj karijeri treba da im bude misao da smo „iza stroja srpskih junaka, da ga ovde ne predvodimo, već sledimo“.

– Ponosni smo na naše oficire koji nastavljaju svetlu tradiciju naših predaka iz doba Velikog rata, kada je oficirski kadar Srpske vojske, većim delom školovan u Srbiji, presudno uticao na savezničku pobedu - rekao je predsednik Republike i dodao da časno nasleđe predaka danas nastavlja, usavršava i ponosno čuva današnja Škola nacionalne odbrane u kojoj je stasala 62 klasa.

Obraćajući se polaznicima 62 klase Komandno-štabnog usavršavanja, predsednik je naglasio da svoje usavršavanje završavaju u godini u kojoj je naša država ostvarila značajan uspeh na mnogim poljima, uprkos mnogobrojnim izazovima koji postoje u savremenom svetu.

– Tom uspehu umnogome ste doprineli i vi, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Vaša posvećenost profesiji ispoljena je prilikom izvođenja najrazličitijih odgovornih zadataka, od brojnih vežbi uz upotrebu složenih ubojnih sistema, pa sve do učešća u obeležavanju značajnih istorijskih događaja, rekao je predsednik Republike i poželeo oficirima da stečena znanja na novim dužnostima primenjuju u miru a da u nastavku profesionalne karijere budu pokretačka snaga i nosioci daljeg razvoja oružanih snaga.

Pozdravljajući prisutne, načelnik Škole nacionalne odbrane, pukovnik Miroslav Talijan, sumirao je rezultate, ciljeve i tok usavršavanja, uz podsećanje da je njegovo težište na zadacima prve misije - odbrane otadžbine od oružanog ugrožavanja.

– Tokom školovanja polaznici su rešavali više kompleksnih kontrolnih operativnih zadataka i to ne samo u učionicama, Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanjakabinetima i vežbaonicama, nego i u Centru za simulacije i učenje na daljinu, kao i na komandantskim putovanjima i izviđanjima, rekao je Talijan.

Načelnik Škole nacionalne podsetio je da je školovanje ove klase bilo u znaku obeležavanja jubileja te institucije, pod nazivom „Koreni, raskršća i perspektive“, a pod motom - Prošlost za budućnost, te da su polaznici ispoljili visok stepen motivisanosti i sve zadatke izvršavali odgovorno i u potpunosti, i ostvarili vrlo dobar uspeh, s prosečnom ocenom 8,03.
Bolji od ostalih bili su major Bojan Stojanović (8.82), major Dragan Jelić (8.82), dok je najbolji, s prosečnom ocenom 9.18, major Aleksandar Dumić, koji je istakao da taj vid usavršavanja predstavlja veliku prekretnicu u razvoju njihovih karijera, i da je to bio neophodan put kako bi se osposobili za obavljanje najodgovornijih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanja– Upućivanje na Komandno-štabno usavršavanje za nas predstavlja priznanje i moralnu satisfakciju za odgovoran rad na prethodnim dužnostima, ali nam nameće i obavezu za daljim uspesima, a to je jedino moguće ako postoji posvećenost vojničkom pozivu, jaka volja i želja i odgovornost prema uniformi koju nosimo i državi koju čuvamo i branimo.

Po završetku školovanja oficiri će obavljati dužnosti komandanata taktičkih jedinica svog roda ili službe bataljonskog nivoa, štabnim dužnostima u komandama brigadnog nivoa i druge dužnosti u višim komandama Vojske Srbije i organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA