Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2016.

Otvorena izložba "Agresija NATO 1999 – Da se ne zaboravi”



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba autora akademskog slikara Milena Čuljića – „Agresija NATO 1999 – Da se ne zaboravi”, koju su zajedno organizovali Medija centar „Odbrana ” i Klub generala i admirala Srbije.

 Izložbu je, u ime ministra odbrane, otvorio vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Miloš Janković.

On je istakao da je ova izložba priređena u znak sećanja na žrtve NATO agresije na tadašnju SRJ i putem fotografija, svojevrsnih čuvara prošlosti, podseća na vremena nepravde i našeg stradanja pre 17 godina. Izložba prikazuje stradanje pripadnika vojske, ali i građana, „otvara rane i govori o dubini patnje kroz koju je prošao naš narod u tom periodu”.

- Sa dužnim pijetetom moramo da pognemo glavu zbog svih onih koji nisu preživeli svih onih 78 dana i noći ratnog proleća 1999. Stradalo je više od 3.500 ljudi, a povređeno više od 12.000. Ono što možemo i ono što moramo jeste da od zaborava otrgnemo njihovo stradanje, uz sve što smo sagradili iz ruševina koje su ostale nakon nemilosrdnih udara i bombardovanja. Udahnuli smo i njihov život, njihovu mladost, nedosanjane snove i nadu. Danas ovom izložbom budimo osećaj pripadnosti zajedništvu i odajemo počast stradalima, ali i preživelima – onima koji su se borili da sačuvaju čast obraz i dostojanstvo ove zemlje – istakao je Janković.

Na otvaranju izložbe su govorili major Borko Lepojević iz Medija centra „Odbrana” i general-potpukovnik u penziji mr Petar Škrbić iz Kluba generala i admirala Srbije.

General Škrbić je rekao da je ova izložba „trajna, neprolazna i uvek aktuelna”. Ona tekstom i fotografijama podseća na dokumentaran način na agresiju, odbranu otadžbine, žrtve agresije, ekološke posledice, proteste građana kod nas i u svetu, život pod NATO bombama, na ukupne posledice. On je zahvalio Medija centru „Odbrana” što je omogućio da se izložba prikaže u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Izložba je prvi put prikazana u Centru „Sava” povodom deset godina od NATO agresije.
photoFOTOGALERIJA