Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2016.

Obeležen Dan Direkcije za kodifikaciju, standardizaciju i metrologiju



 
Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju - 5 jul, danas je svečano obeležen u prisustvu predstavnika Instituta za standardizaciju Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale Srbije, organizacionih celina MO i VS i Odbrambene industrije.

 Obeleženo je i 153. godina od početaka organizovane primene standardizacije. Baštinik ove tradicije u MO i VS jeste Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju koja obavlja poslove materijalne standardizacije, nacionalnog kodifikacionog biroa i centralnog organa za metrologiju u MO i VS. Kao takva organizaciona celina postoji od aprila 2010. godine i ove godine prvi put obeležava svoj dan.

Odlukom predsednika Republike 5.jul se obeležava kao Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju. Na taj dan 1863. godine Artiljerijska uprava u kneževini Srbiji donosi prvu uredbu koja se odnosi na standarde, odnosno tehničke propise, „Administracija sviju tehničkih zavedenija koji sačinjavaju tehnički organi“. Ovaj akt je donešen na osnovu Zakona Miloša Obrenovića iz 1859.godine. Tako su standardizacija, metrologija i označavanje u sistemu odbrane u neposrednoj i čvrstoj vezi sa počecima industrijalizacije Srbije a posebno razvoja u sektoru odbrambene industrije, kao ključni neodvojivi sastavni element razvoja. 

U proteklom periodu od osnivanja, u potpunosti su normativno zaokružene funkcionalne nadležnosti Direkcije kroz niz zakona, pravilnika, uputstva, međunarodnih sporazuma, kao i sporazumom sa Institutom za standardizaciju Srbije. Digitalizovana je kompletna standardaoteka i u potpunosti se prešlo na elektronsku komunikaciju. Od juna 2014.godine Direkcija je sertifikovana kao Tir 2, punopravni član NATO kodifikacionog sistema.