Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2016.

General Diković u poseti Kini



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković potpisao je danas u Pekingu sa načelnikom Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine generalom Fang Fenghuejem sporazum o donaciji NOA Kine našoj vojsci u vrednosti od 30 miliona juana, odnosno oko pola milijarde dinara.

Reč je o najvećoj donaciji Vojsci Srbije od NOA Kine, koja je i prethodnih godina našoj vojsci darovala vrednu intendantsku i informatičko-birotehničku opremu, sanitetska vozila i opremu za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

Načelnik Generalštaba VS je kineskom kolegi zahvalio na vrednoj donaciji i istakao da je Vojska Srbije zainteresovana za nastavak i produbljivanje vojno-vojno saradnje, posebno imajući u vidu intenziviranje političke, ekonomske i vojnoekonomske saradnje Srbije i Kine.

Generali Diković i Fang su razgovarali o mogućnostima za izvođenje zajedničkih vojnih vežbi, usavršavanju pripadnika dveju vojski u vojnim obrazovnim institucijama u Srbiji i Kini, zajedničkom učešću u mirovnim operacijama, kao i o saradnji u oblasti vojnog zdravstva i atomsko-biološko-hemijske odbrane. General Diković je uputio poziv generalu Fangu da ove godine dođe u zvaničnu posetu Republici Srbiji.

Načelnik Generalštaba VS sastaće se sutra s generalom Fan Čanglungom, potpredsednikom Centralne vojne komisije, koja je najviši vojni organ u Kini, zadužen za rukovođenje svim oružanim snagama u zemlji – Narodnooslobodilačkom armijom Kine, narodnim jedinicama naoružanih policajaca i narodnom gardom.

General Diković predvodi delegaciju Vojske Srbije u višednevnoj poseti Narodnoj Republici Kini, koja dolazi neposredno nakon posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji. U našoj delegaciji su zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević, načelnici uprava Generalštaba za ljudske resurse i telekomunikacije i informatiku brigadni generali Stojan Konjikovac i Predrag Simović, kao i načelnik Kabineta načelnika Generalštaba pukovnik Stevan Kotarlić.

Delegacija Vojske Srbije je juče posetila elitnu Treću gardijsku diviziju, zaduženu za odbranu Pekinga, danas – Akademiju ABHO, dok će sutra u Šangaju posetiti Drugu vojnomedicinsku akademiju, najvažniju instituciju NOA Kine za obrazovanje u oblasti medicinskih nauka.