Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2016.

Čestitke predsednika Srbije, ministra odbrane i načelnika Generalštaba povodom Dana Vojske Srbije



Čestitka predsednika Republike Srbije

Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23. april – Dan Vojske Srbije.

Nastavljajući viševekovnu tradiciju srpske vojske, u godini obeležavanja za srpski narod i Vojsku istorijski značajnih jubileja – stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Bitke na Kajmakčalanu, 75-godišnjice početka Drugog svetskog rata, a u susret Danu pobede nad fašizmom, uprkos složenim uslovima u kojima rade, pripadnici Vojske Srbije su u ovoj godini realizovali brojne postavljene zadatke, postigli zapažene rezultate u obuci i osposobljavanju i uspeli da održe zahtevani nivo operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Ovaj dan je od posebnog značaja u nacionalnoj istoriji i predstavlja trajan izvor i nadahnuće, kako građanima Srbije tako i našoj vojsci. Stvaranje i izgradnja moderne srpske države i Vojske zasnivaju se na vezi istorije i tradicije sa novim kulturološkim i savremenim vrednostima i dostignućima.

Srbija izražava zahvačnost pripadnicima Vojske Srbije za visok doprinos prosperitetu napše države i njenih građana i punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, kao i za ravnopravnu saradnju sa svim vojskama i vojnim organizacijama u svetu.

Čestitam vam najveći vojni praznik, siguran da će Vojska Srbije nastaviti put započetih reformi i osavremenjivanja vojne organizacije, kao i da će biti spremna da profesionalno odgovori svim predstojećim izazovima.


Čestitka ministra odbrane Republike Srbije

Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23. april – Dan Vojske Srbije.

Ovaj datum je od izuzetnog značaja u očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuiteta državnosti srpskog naroda u trajanju dugom više od dva veka. Izabran je da se proslavlja kao najviši vojni praznik u znak sećanja na Takovski ustanak.

Uvažavajući tradicionalne i implementirajući novostvorene vrednosti, po ugledu na druge moderne armije u Evropi, profesionalnim izvršavanjem namenskih zadataka Vojske Srbije postigla je zapažene rezultate na izgradnji, razvoju, obuci i osposobljavanju naših jedinica.

Čestitajući vam praznik i uveren da ćete i ubuduće profesionalno izvršavati postavljene zadatke i ispunjavati obaveze koje vam predstoje, iskreno vam želim da i u narednom periodu postižete uspešne rezultate, da i dalje budete aktivan činilac bezbednosti u zemlji i regionu, koji će Republiku Srbiju voditi ka prosperitetu i boljoj budućnosti.


Čestitka načelnika Generalštaba Vojske Srbije

Povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije, pripadnicima Vojske Srbije upućujem srdačne čestitke.

U periodu između dva praznika realizovali ste brojne zadatke, postigli zavidne rezultate u obuci i osposobljavanju i održali zahtevani nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti. Zapaženim učešćem u multinacionalnim operacijama i pružanjem pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda, potvrdili ste spremnost Vojske Srbije za izvršavanje svih zadataka u misijama koje su joj dodeljene.

Ispoljavanjem izuzetne spremnosti za realizaciju zadataka u uslovima restriktivnog finansiranja, pokazali ste ličnu motivisanosti, predanost svojoj profesiji i odanost svom narodu i državi, čime ste zadržali ugled i poverenje koje Vojska Srbije ima kod građana Republike Srbije.

Siguran sam da ćete u daljem radu realizovati sve dodeljene zadatke, i time pružiti pun doprinos izgradnji jake i moderne Vojske, u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima.

Čestitam vam praznik u uverenju da će vam i u narednom periodu imperativ biti postizanje još boljih rezultata.