Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2016.

Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije




U okviru proslave Dana Vojske Srbije – 23. aprila, danas su u Domu Garde na Topčideru aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uručena odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.

Izaslanik predsednika Srbije Milorad Simić uručio je odlikovanja pripadnicima sistema odbrane, a svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Simić je naglasio da su odlikovanja „rezultat godina požrtvovanja, marljivog rada, posvećenosti poslu, jedinici, Vojsci i otadžbini“.

- Vojska Srbije je u proteklom periodu, kao i mnogo puta do sada, obavila veliki broj važnih zadataka i svojim delovanjem dala nemerljiv doprinos bezbednosti Srbije i mirnom snu njenih građana. Kao izaslanik predsednika, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odajem priznanje na dostojanstvenom i časnom obavljanju poverenih dužnosti. Pokazali ste da Srbija ima vojsku na koju uvek može da računa i kojom bi se ponosila svaka zemlja u svetu. Uveren sam da će tako biti i ubuduće, rekao je Simić.

Ukazom predsednika Republike povodom Dana državnosti odlikovano je 108 pripadnika sistema odbrane. Uručena su 22 ordena belog orla sa mačevima drugog i trećeg stepena, 50 ordena za odbranu i bezbednost prvog, drugog i trećeg stepena, jedna zlatna i sedam srebrnih medalja za zasluge i 28 zlatnih i srebrnih medalja za revnosnu službu.

Takođe, Ukazom predsednika Srbije povodom Dana Vojske Srbije odlikovano je 49 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge odlikovano je 17, a zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu 32 pripadnika sistema odbrane.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović danas je dobio Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena, što je njegovo drugo ovakvo odlikovanje uz Orden za hrabrost.

- Dobijanje ordena za mene predstavlja veliku čast i sećanje na pradedu Profila, Solunca, sećanje na sve naše pradede i dede koji su se borili u ratovima za otadžbinu Srbiju i slobodu u kojoj danas živimo. Takođe, dobijanje ordena predstavlja dalji podsticaj za mene i moje kolege da zajedno radimo na jačanju Vojske Srbije i obezbeđenju mira u našoj zemlji i regionu, rekao je general Simović.

Svečanosti su prisustvovali i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Ranije tokom dana, ministar odbrane uručio je vojne spomenice članovima Kolegijuma Ministarstva odbrane povodom 200 godina Drugog srpskog ustanka.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
  • Изасланик председника Србије Милорад Симић [FLV] [MPEG]
  • Генерал-потпуковник Милосав Симовић [FLV] [MPEG]
  • Пуковник Мирјана Миленковић [FLV] [MPEG]
  • Потпуковник Мирослав Зечевић [FLV] [MPEG]
  • Додела одликовања [FLV] [MPEG]