Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.03.2016.

Čestitke ministra odbrane povodom Dana obaveštajne službe i Dana VOA



Čestitka povodom Dana obaveštajne službe
 
Svim pripadnicima obaveštajne službe čestitam 5. mart – Dan službe.
 
Nastavljajući tradiciju dužu od jednog veka, kada je tog dana 1884. godine doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je prvi put u modernoj srpskoj državi ustanovljena organizaciona celina vojske koja se isključivo bavila vojnoobaveštajnom delatnošću, u protekloj godini, pokazali ste punu neophodnost i opravdanost postojanja obaveštajne službe zahvaljujući visoko obrazovanom i profesionalnom kadru, dobrom ljudskom potencijalu, osavremenjivanju sistema prikupljanja i obrade podataka i primeni evropskih standarda.
 
Čestitam vam praznik koji po prvi put proslavljate 5. marta, uz želju da sa jednakim uspehom rešavate izazove koji vam predstoje i na taj način obezbeđujete stabilnost sistema odbrane Republike Srbije.
 
Čestitka povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije

 
Svim pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije upućujem iskrene čestitke povodom 5. marta – Dana Agencije.
 
Tog dana 1884. godine doneta je Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je prvi put u modernoj srpskoj državi ustanovljena organizaciona celina vojske koja se isključivo bavila vojnoobaveštajnom delatnošću, odnosno definisana uloga generalštabne struke, kao i organizacija i delokrug rada Glavnog Đeneralštaba, koji se sastojao od tri odeljenja. Nastavljajući tradiciju Spoljnog odseka Operativnog odeljenja koji je proučavao zemlje i vojske evropskih i susednih država, pre svega njihovu organizaciju, popunjavanje, sastav, brojno stanje, razmeštaj, školstvo i ustrojstvo, izvršavajući profesionalno postavljene zadatke pokazali ste da ste ključni činilac obaveštajno – bezbednosnog sistema kako Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako i Republike Srbije.
 
Želim vam da u narednom periodu još više unapredite rad Agencije, u šta sam uveren da ćete uspeti i čestitam vam praznik, koji po prvi put ove godine proslavljate u znak sećanja na davnu 1844. godinu.