Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2016.

Ispitivanja u fokus grupama o rodnoj ravnopravnosti



U Upravi za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane održano je ispitivanje u fokus grupama žena i muškaraca u činu potporučnika, koji su upisali Vojnu akademiju školske 2007/2008. godine i promovisani u čin potporučnika 2012. godine.

Rezultati ovog ispitivanja treba da prodube saznanja o specifičnostima u vojnoj profesiji, u zavisnosti od pola, tokom školovanja, usavršavanja i razvoju profesionalnih sposobnosti u Vojsci Srbije i da doprinesu unapređenju rodne analize Analitičke grupe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u obavljanju redovnih zadataka.

Ispitanike je u ime organizatora aktivnosti pozdravio državni sekretar Zoran Đorđević, koji je i predsednik Političkog saveta Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015), kao i načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane, brigadni general mr Slobodan Joksimović, koji je i zamenik predsednika Multisektorskog koordinacionog tela Vlade za sprovođenje pomenutog plana.

Ispitivanja su sproveli članovi i članice Analitičke grupe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za analizu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015).