Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.01.2016.

Vojnici nisu konobari



Povodom tendencioznog i netačnog izveštavanja o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na dočeku Nove godine u Kruševcu, obaveštavamo javnost da su vojnici na tom događaju angažovani ne kao konobari, kako to deo medija zlonamerno tvrdi, već u skladu sa propisanim procedurama za korišćenje intendantske opreme. Radi se o davanju na korišćenje takozvanih kuhinja autoprikolica, u kojima se priprema hrana i topli napici pod visokim pritiskom, zbog čega je zabranjeno neovlašćeno rukovanje takvom opremom.

Ističemo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na brojnim događajima izlazili u susret zahtevu organizatora i davali na korišćenje kuhinje autoprikolice. Samo je u toku 2015. godine takvih događaja bilo jedanaest, različitog karaktera, kao što je humanitarna akcija Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu, sportska manifestacija „Lička olimpijada“ u Apatinu, osveštenje novosagrađene crkve u selu Ribaševina kod Užica, muzički festival „~Hearts and Harmony~“ u Somboru, proslava „Dana Nikole Tesle“ i drugih. Tačno je da su kuhinje autoprikolice davane na korišćenje i na novogodišnjim dočecima u pojedinim gradovima i Kruševac u tom smislu nije izuzetak.

Prilikom odobravanja ovakvih usluga bez naknade cilj je da se pomogne organizacija događaja, ali i da se korišćenje kuhinje autoprikolice vrši u skladu sa propisima koji nalažu angažovanje osposobljenih vojnika, kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosti građana koji prisustvuju događaju.