Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2015.

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije



Promocija najmlađih oficira Vojske SrbijeNajmlađi potporučnici Vojske Srbije promovisani su danas na svečanoj ceremoniji ispred Doma Narodne skupštine, a prve oficirske činove poneće 157 kadeta i kadetkinja 136. klase Vojne akademije i 17 iz 1. klase Medicinskog fakulteta VMA. Poseban kuriozitet ovogodišnje svečanosti, koja se u prestonici održava već deceniju unazad, je da su prvi put u istoriji vojnog školstva najbolji uspeh ostvarile tri kadetkinje.

Već tradicionalno, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je sablje najboljima u rangu - Bojani Regodić (9,84), Jeleni Peković (9,74) i Ivi Stanković (9,65), koje su sve završile studijski program Logistika odbrane, modul finansije, i stekle zvanje diplomiranog inženjera logističkog inženjerstva.

Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je paradne bodeže, a najuspešnijim Promocija najmlađih oficira Vojske Srbijekadetima vida Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane pištolje sa posvetom uručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Promociji potporučnika prisustvovali su državno i vojno rukovodstvo, predstavnici diplomatskog kora, verskih organizacija, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, mnogobrojni građani, među kojima i porodice i prijatelji najmlađih kadeta.

Čestitajući prvi oficirski čin kadetima 136. klase Vojne akademije postrojenih poslednji put u zvanju kadeta, u ime svih građana Srbije, predsednik Nikolić im je poželeo da činove nose na ponos naše otadžbine.
- Od danas je Vojska Srbije ojačana najmlađom generacijom potporučnika, naših kćeri i sinova koji su izabrali da im životni poziv bude časno i nesebično služenje otadžbini. Dodanašnja deco, završetkom školovanja u kome ste čuvali i negovali jednu od najslavnijih obrazovnih tradicija svoje zemlje, preuzimate mesto slavnih predaka čije junaštvo, pobede, slobodarske ideje, jedinstvene vojničke podvige baštinite kao nepresušni izvor snage i ponosa. Već danas postajete uzor generacijama koje tek dolaze, sa kojima ćete nam u budućnosti obezbediti mir u slobodnoj, uspešnoj, u svakom smislu naprednoj Srbiji – naglasio je predsednik Nikolić dodajući da je na njima da na dalje čuvanje ostavi Srbiju bolju od one koju je nasledio.

Promocija najmlađih oficira Vojske SrbijePrema predsednikovim rečima, već 165 godina Vojna akademija je najbolji primer stalnog napretka i boljitka, svake godine sve savremenija, ne dozvoljavajući da je život i savremene pedagoško-naučne tekovine prevaziđu.

- Svakodnevni izazovi i donošenje važnih odluka očekuju vas već od prvog radnog dana koji ćete provesti na svojoj početnoj oficirskoj dužnosti. Od vaše umešnosti i stečenog znanja zavisiće uspešno izvršenje postavljenog zadatka, a istovremeno se podrazumeva da ćete biti u potpunosti odgovorni i za bezbednost ljudi koji su pod vašom komandom. Odgovornost prema tim ljudima, kao i odgovornost prema Srbiji kao državi, vrednosti su koje su tokom školovanja na Vojnoj akademiji duboko usađivane u vašu svest, i zato sam siguran da ćete znati da rešite i najteže probleme koje život postavi pred vas – poručio je predsednik Nikolić.

Govoreći o Vojsci Srbije danas, predsednik Republike je istakao da naša Vojska s pravom uživa najveće poverenje građana, a iz Promocija najmlađih oficira Vojske Srbijegodine u godinu vojna profesija jedna je od najpoželjnijih za mlade ljude u Srbiji.

- Pripadnici naše Vojske svojim angažovanjem u mirovnim misijama, ulažući napor za dostizanje svetskog mira na više svetskih kriznih žarišta, zaslužili su pohvale od strane međunarodnih institucija. Njihovo prisustvo na takvim mestima sve je značajnije i postaje sve primetnije, što ima ogroman značaj u ostvarivanju ukupnih spoljnopolitičkih interesa naše zemlje – ocenio je predsednik Nikolić i poručio promovisanim oficirima:
- Budite hrabri, jednako odvažni, svo svoje znanje, svaku veštinu stavite u službu otadžbine, čuvajte mir, slobodu, doprinosite napretku Srbije i podizanju njenog ugleda u svetu.

Načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković je istakao da je reč o klasi sa visokom prosečnom ocenom, koju odlikuju meseci provedeni na obuci i u jedinicama, brojna učešća u sportskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i mnoštvo međunarodnih i javnih aktivnosti gde su sa ponosom predstavljali našu vojsku i zemlju.

- Kadeti Vojne akademije školovani su pod geslom „Znanje je naše oružje“ i „Čast je naša imovina“, kao dostojni sledbenici svojih predaka. I u godinama koje slede oni će potvrditi svoja znanja, ličnu spremnost i naša očekivanja. Dragi kadeti, a od danas najmlađi oficiri Vojske Srbije, budite uzvišeni i ponosni, spremni na izazove vojničkog poziva, budite puni junaštva, ali i čojstva, jer „Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred! “ – poručio je načelnik Vojne akademije.

Prema njegovim rečima, Vojna akademija, visokoobrazovna ustanova Univerziteta odbrane, sa višedecenijskom tradicijom u obrazovanju oficira za odbranu naše zemlje, i ove je godine izvršila sve zadatke.

Obraćajući se u ime kolega iz 136. klase, najbolja među njima, potporučnica Bojana Regodić, istakla je da je klasa kojoj pripada na putu do promocije u čin potporučnika ostvarila velike rezultate.

- Srbija je našoj generaciji ukazala bezgranično poverenje povezano sa ogromnom čašću i ljubavi. Sada mi uveravamo Srbiju da ćemo sve svoje sposobnosti i znanje uložiti u očuvanje i napredak naše otadžbine Srbije – naglasila je potporučnica Regodić.

Ona je dodala da školovanje na Vojnoj akademiji zahteva mnogo truda, rada i da oni danas ne bi stajali ovde bez profesora koji su nesebično prenosili svoja znanja.

- Osećam veliku čast zbog uručene sablje koja je potvrda rada i zalaganja tokom mog školovanja. U radu će znanje biti moje oružje, a sablju ću nositi časno. Kolege potporučnici, želim vam svu sreću, zdravlje i uspeh u karijeri i životu. Ponosna sam što sam bila deo 136. klase. Hvala vam – poručila je Bojana.

Pozdrav najmlađim kolegama uputio je i pilot major Aleksandar Marinković, iz jednog od vazduhoplova koji su naletima uveličali današnju svečanost.

- Služite časno svome narodu i budite ponos otadžbine. Živela Srbija! – poručio je major Marinković.

Uz avijaciju Vojske Srbije, u programu svečanosti učestvovao je i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane 'Stanislav Binički', Reprezentativni orkestar Garde, kao i ansambl „Kolo“.

U trenutku kada su najmlađi oficiri Vojske Srbije ponosno bacili šapke u vis, među prvima u redu za čestitanje bili su Markovići, roditelji Nevene Marković iz Niša. Suze radosnice, zagrljaji i poljupci bili su podrazumevani deo slavlja, a da joj ovaj dan bude još posebniji potrudili su se Nevenin brat Nemanja i prijatelji Miloš, Damjan i Nemanja, koji su za ovu priliku pripremili i majice sa natpisom „Ponosni na tebe!“

Miloš Bojanić iz Beograda još jedan je od novih oficira srpske vojske, a podršku na „Promociji“, osim roditelja i prijatelja, pružila mu je i sestra Bojana sa rijateljicom Emilijom.

- Miloš je diplomirao na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije. Sestra ne može biti srećnija nego kad vidi brata u uniformi. Uvek mi je bio uzor, pa i ovim činom. Čekam da prođe slavlje, pa da čujem njegove utiske o školovanju, kako bih i sama odlučila da li ću poći njegovim stopama – kaže Bojana.

Osim rođaka i prijatelja tek promovisanih oficira Vojske Srbije, u publici je bilo i mnogo onih koji ovu manifestaciju tradicionalno prate iako nemaju nikoga u stroju.

- Sin Stefan me je molio da dođemo da vidimo vojnike kako marširaju. Otkako smo pre tri godine bili prvi put, više ne propuštamo – rekla je Stefanova majka Svetlana iz Zemuna, dok je Stefan imao vremena samo da nam dobaci – Čekam avione!


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA