Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2015.

Susret ministara odbrane Srbije i Jermenije



Na marginama 4. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa ministrom odbrane Jermenije general-pukovnikom Oganjanom Mušegovičem.

Gašić i Mušegovič saglasni su da je za unapređenje saradnje u oblasti odbrane neophodno da se stvori pravni okvir i predložili da se u narednom periodu pristupi usaglašavanju teksta Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između dve vlade.

Ministar Gašić zahvalio je Jermeniji na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da se problemi na Kosovu i Metohiji reše mirnim putem, kroz dijalog zainteresovanih strana.

Bratislav Gašić naglasio je da Srbija kao vojno neutralna država, nastoji da na bilateralnom planu razvija balansiranu saradnju sa svim državama i međunarodnim faktorima u svetu, i na Istoku i na Zapadu, i da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedan od naših ključnih spoljno-političkih ciljeva.

S obzirom na značaj angažovanja u očuvanju mira i bezbednosti u svetskim okvirima, dvojica kolega razgovarala su o neophodnosti razmene iskustava iz angažovanja u multinacionalnim operacijama. Takođe, istakli su da postoji potencijal za intenziviranje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.