Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2015.

Susret ministara odbrane Srbije i Mađarske



Susret ministara odbrane Srbije i MađarskeMinistar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa ministrom odbrane Mađarske Čabom Hendeom u zgradi starog Generalštaba.

Govoreći o značaju današnjeg razgovora, ministar Gašić je istakao da je susret pokazao da Mađarska i Srbija imaju visok stepen bilateralne vojne saradnje, koji karakteriše intenzivni politički dijalog, kao i da je reč o nastavku saradnje i sprovođenju zajedničkih zaključaka sastanka dveju vlada održanog krajem prošle godine.

- Tokom razgovora preneli smo stavove obe strane o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i u tom kontekstu sam informisao kolegu Hendea o prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-om, kao i o aktivnostima koje preduzimamo u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji – naglasio je ministar Gašić dodajući da je susret bio i prilika da se zahvali za podršku koju Mađarska pruža našoj zemlji u procesu evrointegracija, a bilo je reči i o mađarskim snagama u KFOR-u.

Susret ministara odbrane Srbije i MađarskePrema rečima srpskog ministra odbrane, obostrano je ocenjeno da vojno-vojna saradnja ide uzlaznom linijom, i da, od prošlogodišnjih 17 zajedničkih aktivnosti, u godini pred nama taj broj raste na 20.

- Sa zadovoljstvom smo konstatovali da zajedničko učešće u mirovnim operacijama na Kipru predstavlja krunu saradnje i poverenja koje dva ministarstva mogu da imaju. Razgovarali smo i o nizu zajedničkih vojnih vežbi koje tokom 2015. želimo da sprovedemo, saglasni da to samo može da unapredi naše dobrosusedske odnose – naglasio je ministar Gašić dodajući da je bilo reči i o vojnom obrazovanju, kao o obostranoj želji za razmenu kadra u tom cilju.

Ministar Gašić je konstatovao da ne treba duplirati kapacitete koje te dve vojske imaju, već da postojeći centri stoje na raspolaganju za međusobno usavršavanje pripadnika. On je takođe izrazio zadovoljstvo zbog zainteresovanosti mađarske strane za vojnoekonomsku saradnju, kao i vojnu industriju Srbije, koja, kako je istakao, u narednom periodu treba podići na znatno viši nivo i iskoristiti potencijale namenske industrije naše zemlje.

- Razgovarali smo i o saradnji dva vazduhoplovstva, o obuci mađarskih pilota u Srbiji, jer mi imamo potencijale za dobru obuku, a mađarska delegacija sutra će biti u prilici da obiđe i zavod „Moma Stanojlović“ – zaključio je ministar Gašić na kraju obraćanja u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.

Susret ministara odbrane Srbije i MađarskeKako je istakao ministar Hende, za Mađarsku je izuzetno važan odnos sa Srbijom, o čemu svedoče mnogobrojni susreti na visokom državnom nivou u proteklom periodu. On je kazao da je tokom današnjih razgovora sagledana situacija na regionalnom i svetskom nivou, sa posebnim osvrtom na dešavanja vezana za širenje islamskog radikalizma i dešavanja u Ukrajini, uz konstataciju da Evropa mora da pronađe trajno i efikasno rešenje za takve izazove.

- Mišljenja smo da stabilizacija situacije na Balkanu ima pozitivan pravac, ali ne može se smatrati da se taj trend, jednoga dana, ne može preokrenuti. Postoje neke zemlje u regionu koje se sučeljavaju sa veoma velikim izazovima – naglasio je Hende izražavajući ubeđenje, da na duže staze rešenje može biti u evroatlantskim integracijama.

- Mađarsko–srpski odnosi su veoma dobri, a naši vojnici zajedno su angažovani u mirovnoj misiji na Kipru i u decembru su na takmičenju vojne policije poneli titulu prvih na svetu – ocenio je ministar Hende dodajući da će u martu u NATO predstavništvu u Srbiji službu započeti i jedan mađarski oficir, zaključio je ministar Hende.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар Гашић | FLV
Министар Хенде | FLV
Дочек | FLV