Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.11.2014.

Najbolji sportisti Rečne flotile




Za sportiste – poručnika Igora Kovača, potporučnicu Jelicu Jovanović i starijeg vodnika Dalibora Anđelkovića, pripadnike Flotile – bavljenje sportom jeste zadovoljstvo, izazov, ali i način života. Predstavljati svoju jedinicu, Vojsku Srbije i Srbiju na domaćim i međunarodnim takmičenjima, za njih je i velika čast.

Poručnik Igor Kovač, zamenik komandira komandne čete, interesovanje za sport pokazao je još kao kadet, tokom školovanja na Vojnoj akademiji. Tadašnje treninge borilačkih veština, borenja, kung-fua i kik-boksa zamenio je na preporuku profesora treninzima u najtežoj vojničkoj disciplini – višeboju.

– Vojni višeboj je za mene najzahtevnija i najizazovnija sportska disciplina, koja traži najviše ličnog odricanja i spartanski život – kaže potporučnik Kovač. On svakodnevno trenira dva do tri sata. U kasarnu „Aleksandar Berić” na posao dolazi pre ostalih kolega, najmanje sat, kako bi odradio deo treninga. U potkrovlju porodične kuće uredio je skromnu salu za vežbanje, u kojoj takođe provedi po nekoliko sati dnevno. Na sportskim prvenstvima Vojske Srbije ostvarivao je zapažene rezultate, a kao reprezentativac Vojske učestvovao je i na Regionalnom vojnom prvenstvu u Sloveniji, u Vipavi, gde je u vojnom pentatlonu s ekipom osvojio treće mesto.

Sklonost potporučnice Jelice Jovanović, referentkinje za civilno-vojnu saradnju, ka atletskim disciplinama, posebno trčanju na srednjim prugama, profesor fizičkog Stevan Grujić prepoznao je na Vojnoj akademiji. Kao kadetkinja, tri puta zaredom osvajala je kros Akademije, učestvovala u štafetnom polumaratonu u Novom Sadu, a na beogradskom „Belom krosu” osvojila je drugo mesto. Dolazak u Rečnu flotilu odvojio je nakratko Jelicu od atletske staze. Iako iz rodnog Šapca do radnog mesta u novosadskoj kasarni „Aleksandar Berić” putuje svaki dan, što je oduzima mnogo vremena, ona stiže i da pretrči bar pet kilometara dnevno. Kao maratonka, članica štafete ekipe Vojske Srbije, na ovogodišnjem Novosadskom polumaratonu osvojila je prvo mesto.

Ostvarujući zapažene rezultate u vojnom višeboju, stariji vodnik Dalibor Anđelković, ronilac u 93. ronilačkoj četi, na nagovor kapetana Dubravka Marića, poznatog reprezentativca naše vojske, počeo je da trenira vojni pentatlon. Veliku stručnu pomoć pruža mu profesorka Snežana Stančetić, referentkinja za fizičko vaspitanje u Prvoj brigadi i atletičari AK „Vojvodina” iz Novog Sada.

Igor, Jelica i Dalibor, koji, kada to uslovi dozvoljavaju, treniraju zajedno, ističu da bavljenje sportom dobro utiče na njihovo obavljanje profesionalnih zadataka, koji zahtevaju izuzetnu fizičku spremnost. U jedinici nailaze na razumevanje kolega, a povremeni boravci u trening-kampovima, koji okupljaju najbolje sportiste naše vojske, doprinose postizanju odličnih rezultata. Ipak, kako kažu, često teško usklađuju radne obaveze i treninge. Međutim, saglasni su da se i naporna vežbanja i lična odricanja isplate kada na pobedničkom postolju predstavljaju svoju vojsku i zemlju.