Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2014.

Intervju načelnika Generalštaba za



Poruka naše vojske je jasna - Srbija će se braniti od terorizma. To treba da znaju svi koji pokušavaju da poseju strah među naše građane i izazovu nestabilnost u bilo kom kraju naše države.

Ovu odlučnu poruku šalje načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, posle nedavnog ubistva žandarma u Kopnenoj zoni bezbednosti, koje je probudilo strahove od terorizma. Prvi čovek naše armije tvrdi da bezbednost građana nije ugrožena.


Je li pojačana bezbednost na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom?

- Posle napada na Žandarmeriju razgovarao sam sa komandantom Kfora i tražio veće angažovanje njihovih snaga. Pitao sam ga odakle civilima automatsko i poluautomatsko oružje i ko stoji iza terorističkog napada. General Farina je pokazao veliko razumevanje i osudio napad. Dogovorili smo se o intenziviranju zajedničkih patrola.

Preti li nam bezbednosna kriza na Kosovu i Metohiji, i u regionu?

- Bezbednosna situacija u regionu je relativno stabilna. Na nju negativno utiču verski i nacionalni ekstremizam, kao i međunarodna mreža organizovanog kriminala. Dodatno je opterećena posledicama ekonomske krize i ilegalnom migracijom ljudi. Problem statusa KiM značajno je pitanje za ceo region i najveći izazov za bezbednost Srbije.

Bićete komandant velike vojne parade 16. oktobra u čast 70. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i veka od početka Prvog svetskog rata. Imate li vremena da se pripremite?

- Pripreme su u punom jeku. Oko 3.000 pripadnika vojske sprema se za ovaj događaj, sa radošću i ponosom. Završna uvežbavanja i provera pripremljenosti održaće se od 12. do 14. oktobra.

Hoće li se VS dostojno predstaviti pred građanima i stranim gostima na paradi?

- Biće to veličanstven događaj, kakav zaslužuju građani Srbije, pripadnici vojske i posebno naši i sovjetski heroji koji su oslobodili Beograd 1944. i slavna srpska vojska iz Velikog rata. Parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom. Bulevarom Nikole Tesle iz pravca "Ušća" prodefilovaće pešadijski i motorizovani ešeloni, a vazduhoplovi će preleteti prostor iz pravca Kalemegdana. Rečna flotila uz rubni pozdrav ploviće desnom obalom Dunava, ka Zemunu. Posetioci će videti i padobranski desant kod spomenika "Večna vatra" na Ušću.

Da li će saradnja sa oružanim snagama Rusije ugroziti naše odnose sa armijama zapadnih država?

- Vojna saradnja Srbije i Rusije ne ugrožava naše članstvo u Partnerstvu za mir, niti remeti aktivnosti koje u okviru tog programa sprovodimo. Srbija intenzivno sarađuje i sa SAD, posebno sa Nacionalnom gardom Ohaja, kao i nizom zemalja koje su članice EU. Međunarodna vojna saradnja sa svim zemljama, bilo sa zapada ili sa istoka, ima stabilno uporište u neutralnosti Srbije.

Srbija sa Rusijom ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu. Kakav je učinak vojne saradnje, koja je dugo bila na najnižem nivou?

- Nama je veoma važna saradnja sa Rusijom u oblasti odbrane. Rusija nije samo velika sila, već i zemlja sa kojom imamo istorijski potvrđeno i kulturološki utemeljeno prijateljstvo. Nekoliko godina radimo na unapređenju saradnje. Očekujemo i uzvratnu posetu načelnika Generalštaba ruskih Oružanih snaga i zajedničku vežbu u Srbiji.

Osećate li vi u Vojsci pritiske da se Srbija odrekne vojne neutralnosti u kontekstu novih geostrateških promena?

- Što se tiče vojske, nikakvih pritisaka nije bilo. Jesu učestala pitanja slične sadržine i povećano je interesovanje, ali to je normalno. Za nas su relevantne isključivo odluke nadležnih institucija Srbije.

PEŠADIJA NAJJAČI ADUT

Osim novih aviona, šta su još prioriteti za nabavku?

- Vojska ima planove opremanja koji se sprovode prema procenama bezbednosnih rizika. Važni projekti ne mogu da se finansiraju iz budžeta. To je slučaj sa sistemima za Vazduhoplovstvo i PVO. Ne treba zaboraviti da je naša snaga u Kopnenoj vojsci. Tu je prioritet projekat "Model opremanja vojnika M21" i nastavak modernizacije postojećih sistema.

KRAJ upotrebe naših "migova" nije daleko. Razume li država probleme sa lovačkom avijacijom?

- "Migovi" lete zahvaljujući izuzetnom odnosu koji pripadnici Vojske Srbije imaju prema tehnici kojom raspolažu i time umanjuju negativnan efekat njene starosti. Ohrabruje to što državni vrh razume problem i pokušava da ga reši.



R. Dragović

D. Milinković