Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2014.

Otvorena konferencija o indikatorima za primenu UN Rezolucije 1325



 Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević otvorio je danas međunarodnu konferenciju "Uvođenje rodne perspektive: indikatori za primenu UN Rezolucije 1325 - Žene, mir i bezbednost" koju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, u saradnji sa Međunarodnim institutom za mirovna istraživanja u Stokholmu i organizacijom "Žene u međunarodnoj bezbednosti" u beogradskom hotelu Metropol.

Fokus dvodnevnog skupa je primena Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija "Žene, mir i bezbednost" u vojnim operacijama, uključujući i operacije podrške stanovništvu u području ugroženom prirodnim nepogodama.

Pozdravljajući okupljene, državni sekretar Đorđević je istakao da već četiri godine koliko se pomenuta Rezolucija sprovodi, naša zemlja potvrđuje nameru da aktivno doprinese procesima izgradnje mira, stabilnosti i bezbednosti na nacionalnom planu, regionu i u svetu podsećajući da je Ministarstvo odbrane na čelu tela za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana u našoj zemlji.

- Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja je u izradi svog akcionog plana i njegovoj primeni koristila rodne indikatore. Stoga, izražavamo spremnost da svoja iskustva podelimo sa drugim zemljama u regionu, kao i sa zemljama članicama Partnerstva za mir i NATO u kojima se ovaj proces već aktuelizovao – naglasio je državni sekretar Đorđević ukazujući na odlučnost i podršku državnog vrha da se primena Rezolucije ubrza i da se na njoj istraje.

Na otvaranju su govorili i Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Marija Obradović, predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Narodna skupština Republike Srbije, kao i Mari Skare, Specijalna predstavnica NATO za primenu rezolucija SB UN koje se tiču pitanja žena, mira i bezbednosti

Konferencija okuplja više od 140 eksperata iz 20 zemalja, predstavnice i predstavnici država članica Partnerstva za mir i NATO, kao i međunarodnih mreža organizacija civilnog društva koje su se specijalizovale za praćenje sprovođenja Rezolucije UNSB 1325.

Konferencija je deo projekta koji ima za cilj kreiranje instrumenta za merenje napretka integrisanja rodnih pitanja u upravljanje vojskama članica NATO i Partnerstva za mir, čija je članica i Srbija. Ovo je najznačajniji događaj ove godine u okviru programa Nauka za mir i bezbednost, pod pokroviteljstvom NATO. Cilj dvodnevnog skupa je razmena iskustava o prevođenju ciljeva Rezolucije 1325 u praktične mere država i utvrđivanje izazova i dobrih praksi sprovođenja, posebno u vojnim operacijama.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
  • Државни секретар Зоран Ђорђевић [FLV] 
  • Конференција [FLV]