Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.05.2014.

Otvorena izložba grafika iz zbirke Galerije Doma Vojske



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba grafika „Čitanje linije“ koja predstavlja reprezentativni izbor radova iz umetničke zbirke Galerije Doma Vojske. Otvaranju su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković i načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Petar Bošković.

Autor izložbe je istoričarka umetnosti Olivera Vukotić, kustoskinja Galerije ULUS-a i jedna od najboljih poznavalaca tog oblika likovnog stvaralaštva kod nas.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac otvorio je izložbu, a prisutnima su se obratili i direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković i autorka izložbe.

Olivera Vukotić je istakla da je imala čast da pregleda nekoliko stotina grafika iz Zbirke, ali i „surov zadatak“ da napravi sužen izbor za izložbu.

- Retko smo u prilici da vidimo ovakve dragulje koji su prikazani na izložbenoj postavci. Kada sam posmatrala te grafičke listove, i našla se pred „rasutim biserima“, imala sam zadatak da osmislim šta da radim s tim i kako da izaberem nekoliko grafika. Bila mi je čast što sam angažovana kao autorka izložbe, u ovoj instituciji, i želela bih da zahvalim domaćinima na predusretljivosti u svakom segmentu posla, rekla je autorka.

Nikola Kusovac govorio je o istoriji srpske grafike i njenim autorima, te je napomenuo da je i Dom Vojske, u kome je izložba otvorena, utemeljio upravo grafičar Branko Šotra, osnivač Fakulteta primenjenih umetnosti.

Potpukovnik Marković pozdravio je sve prisutne i podsetio na istorijat Zbirke, sa akcentom na grafički deo. On je, takođe, predstavio plan budućih aktivnosti u Domu Vojske i organizacije narednih izložbenih aktivnosti.

Na izložbi je prikazano 35 grafika eminentnih likovnih stvaralaca koji su obeležili jugoslovensku i srpsku umetnost pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka – Boško Karanović, Božidar Jakac, Đorđe Andrejević Kun, Lazar Vujaklija, France Mihelić, Branko Šotra, Emir Dragulj, Branko Miljuš i drugi. Zainteresovani mogu da posete izložbu do 14. juna ove godine.

Kolekcija grafika Galerije Doma Vojske Srbije obuhvata oko 200 radova koji uglavnom nisu izlagani. Formirana je pretežno od otkupa sa samostalnih ili grupnih izložbi, kao i od poklona umetnika koji su svojevremeno izlagali u galeriji.

Izložba je deo programa u ovogodišnjoj „Noći muzeja“ 17. maja, i „Nedelji muzeja“ koju organizuje Nacionalni komitet međunarodnog saveta muzeja Srbije od 18. do 25. maja. Tema manifestacije je „Muzejske zbirke povezuju ljude“, što je i osnovno obeležje izlagačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ i Galerije Doma Vojske Srbije.

Na večerašnjem otvaranju izložbe pomoćnik ministra Miloš Janković uručio je Nikoli Kusovcu vojnu spomen-medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, uz obrazloženje da je kao „eminentni istoričar umetnosti dao izvanredan doprinos stručnoj obradi umetničke zbirke Galerije Doma Vojske Srbije, koja broji oko 1500 eksponata. Izuzetan doprinos ogleda se u dugogodišnjoj saradnji sa Domom Vojske, Medija centrom „Odbrana“ i drugim institucijama kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na organizaciji izložbi, proceni, zaštiti i čuvanju umetničkog blaga“.



Fotogalerija >>


Videogalerija >>