Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2014.

Riznica tragova o umetnosti



Medija centar „Odbrana“, zdanje u strogom centru grada, postao je nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi Beograda. Brojke o posećenosti galerija Doma u 2013. godini to i potvrđuju – 40.002 posetioca, 17 organizovanih i pet izuzetno zapaženih izložbi.

Tokom prethodne godine, Mala i Velika galerija Doma Vojske Srbije bile su domaćini različitim postavkama iz Novog Sada, Svilajnca, Jagodine, Novog Pazara... Teme su se smenjivale – Prvi svetski i balkanski ratovi, život heroina i boraca, izložbe crteža, fotografija ili umetničkih slika iz raznih kolekcija.

Posetiocima je najzanimljivija postavka bila „Uspomene jednog crtača”, izložba crteža, pastela i ilustracija Mome Kapora, organizovana u martu povodom trogodišnjice smrti našeg istaknutog slikara i pisca. Koncept izložbe činilo je 70 crteža i 30 pastela koji su u privatnom vlasništvu prijatelja, kolekcionara i ljubitelja Kaporovog crteža. To su portreti znamenitih istorijskih ličnosti poput patrijarha Pavla, Vuka Karadžića, Tina Ujevića, Branka Ćopića... Izložbu, koja je plod saradnje Zadužbine „Momčilo Momo Kapor” i Medija centra „Odbrana”, videlo je 8.198 posetilaca za više od mesec dana.

Takođe u martu, u Maloj galeriji otvorena je izložba „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“, autorke Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke „Pavla Beljanskog“, koja je rezultat njenog višegodišnjeg istraživačkog rada. Postavka je predstavila Nadeždin fotografski opus, a tokom trajanja izložbe organizovana su stručna tumačenja, predavanja, projekcije dokumentarnih filmova i dečje radionice. Izložbu je, od 15. marta do 13. aprila, posetilo 6.185 poštovalaca lika i dela čuvene Nadežde Petrović.

Postavka „Sto dela iz kolekcije Đure Popovića“ obuhvatila je radove Konstantina Danila, Đure Jakšića, Steve Todorovića, Uroša Predića i ostalih umetnika. U Atrijumu Doma izloženo je tek restaurirano remek-delo Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“, iz 1855. godine. Postavku, koja prema oceni stručnjaka kvalitetom zauzima vrh moderne srpske i jugoslovenske umetnosti, videlo je 4.940 znatiželjnih posetilaca, tokom maja i juna. Tu se ubrajaju i ljubitelji Noći muzeja, 18. maja. Za sve posetioce prošlogodišnje šetnje kroz istoriju, Dom Vojske otvorio je vrata svečanih salona i prikazao stalnu postavku iz svoje zbirke.

Sledeća, veoma posećena izložba bila je „Velika Iza Vlaha Bukovca“. Postavka je, uglavnom, bila usmerena na sliku „Velika Iza“, iako je jedan segment posvećen i njenom tvorcu Vlahu Bukovcu, a drugi Aleksisu Buvijeu, autoru romana koji je inspirisao slikara da naslika Izu. U okviru izložbe predstavljena je i slika „Cigančica s dairama“, delo istog autora iz kolekcije Doma Vojske, kao i bogat ilustrativan materijal, objavljivan uz roman Buvijea. Za skoro dva meseca, tokom septembra i oktobra, 6.577 posetilaca uživalo je u duhu Pariza dočaranog izlaganjem originalnih materijala, fotografija autora, isečaka iz novina i predmeta iz muzičke sobe prvog vlasnika, u kojoj je slika bila izložena.


Postavka „Milunka Savić – heroina Velikog rata", za samo dve nedelje privukla je više od 4.000 poštovalaca njenog lika i dela. Obuhvatala je reprodukcije Milunkinih porodičnih, ličnih i ratnih fotografija, od kojih mnoge ranije nisu prezentovane. Posetioci su videli bogatu arhivsku građu – kopije dokumenata, rekonstrukcije zastave Drugog Gvozdenog puka u kome se Milunka borila i uniforme oficira i vojnika srpske vojske iz tog perioda. Na izložbi su prvi put izložena odlikovanja srpske ratnice, koja su u vlasništvu njene porodice. Postavku je upotpunio portret Milunke Savić, slikara Siniše Labusa, dar Društva srpskih domaćina Istorijskom muzeju Srbije. Izložba je bila samo jedan od događaja kojima je obeleženo 40 godina od smrti velike heroine.

Medija centar „Odbrana“ je tokom prethodne godine organizovao brojne, takođe veoma posećene, promocije knjiga, projekcije filmova, kao i koncerte, sajmove, radionice i stručna predavanja.

GOSTOVANjA U GRADOVIMA SRBIJE

Reprezentativna izložba dela iz umetničke zbirke Doma Vojske „Poetika i sudbina 20. veka“ obišla je tri grada u Srbiji. Retku priliku da na jednom mestu vide dela velikana jugoslovenskog posleratnog slikarstva imali su posetioci Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, tokom aprila, zatim Gradskog muzeja Vršac u aprilu i maju, i Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac tokom maja i juna.

Izložbena postavka predstavljala je izbor slika iz bogate zbirke Doma, čiji su autori istoričar umetnosti Nikola Kusovac i nekadašnji rukovodilac Galerije Doma Vojske Milorad Bubanja. Postavku čini 46 dela, četrdesetak autora – Save Šumanovića, Jovana Bijelića, Ljube Ivanovića, Petra Lubarde, Ljube Babića, Vlaha Bukovca, Marka Čelebonovića i ostalih eminentnih slikara s prostora bivše Jugoslavije.