Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.04.2013.

Regionalni seminar o bezbednosti za predstavnike medija



U organizaciji Atlantskog saveta Srbije u Rumi se održava dvodnevni regionalni seminar za predstavnike štampanih i elektronskih medija, pod nazivom „Piši kao što govoriš i čitaj kao što je napisano“, koji se realizuje uz podršku ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu i saradnju sa NATO vojnom kancelarijom za vezu.

Na seminaru učestvuju predstavnici ministarstava odbrane i spoljnih poslova i armija zemalja regiona, NATO-a i diplomatskih predstavništava jednog broja zemalja koje podržavaju projekte reforme sistema odbrane i Vojske Srbije.

Na današnjim panelima razgovarano je o spoljnoj i odbrambenoj politici Srbije i zemalja regiona u okviru evroatlantske saradnje, saradnji Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir, međunarodnoj vojnoj saradnji u evroatlantskim okvirima i partnerskim programima, inicijativama i standardizaciji.

Govoreći o partnerskoj saradnji Srbije pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović istakao je da Srbija jeste partner u bezbednosnoj saradnji zasnovanoj na ravnopravnosti, sa ciljem unapređenja vlastitih odbrambenih sposobnosti, unapređenja regionalne stabilnosti i poverenja i doprinosa mirovnim naporima u svetu.

- Srbija je država u Evropi – istakao je pomoćnik ministra Jovanović i to određuje njenu orijentaciju ka evropskim integracijama, uz očuvanje nacionalnih interesa, pre svega na Kosovu i Metohiji. Osnova njene odbrambene politike je proklamovana vojna neutralnost, uz razvijanje svestrane partnerske saradnje koja će doprineti njenoj boljoj međunarodnoj poziciji i rastu poverenja investitora za dalja ulaganja u privredu.

Jovanović je naglasio i posvećenost Srbije mirovnim procesima u svetu, navodeći da trenutno 113 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuje u osam mirovnih operacija pod okriljem UN i EU, a da će do kraja godine broj učesnika biti povećan na 474. Značaj regionalne saradnje potvrdili su i predstavnici Crne Gore i Hrvatske, ističući svoja pozitivna iskustva iz učešća u mirovnim misijama.

O saradnji u Programu Partnerstvo za mir i aktivnostima Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO govorio je general-major Milan Mojsilović, ističući značaj te saradnje za jačanje sposobnosti Vojske Srbije i njenu interoperabilnost sa razvijenim armijama sveta. On je posebno ukazao na neophodnost dobre saradnje sa KFOR-om na Kosovu i Metohiji radi očuvanja bezbednosti, navodeći različite oblike saradnje koji doprinose očuvanju sigurnosti u pokrajini i na administrativnoj liniji.

U pregledu partnerskih aktivnosti, general major Mitar Kovač, načelnik Uprave za strategijsko planiranje, posebno je izdvojio rad Grupe za reformu odbrane koja u okviru šest radnih stolova doprinosi dostizanju 42 definisana partnerska cilja u oblasti politike odbrane, ljudskih resursa, logistike, razvijanja sposobnosti Vojske Srbije, zdravstva i javne diplomatije.

Tokom dvodnevnog rada na regionalnom seminaru u Rumi biće reči i o nizu konkretnih pitanja kao što su smanjenje rizika od korupcije, standardizacija i kodifikacija, učešće Srbije u međunarodnim vojnim angažmanima, asimetrične pretnje, suprotstavljanje regionalnim bezbednosnim pretnjama, strateška i krizna komunikacija i uloga medija u konfliktima, pomirenju i integracionim procesima.