Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2012.

Potpisani sporazumi u oblasti kodifikacije



Predstavnici Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse učestvovali su u radu 102. sastanka Glavne grupe komiteta za kodifikaciju AC/135 koji se održao od 12. do 15. novembra u Marakešu u Maroku.

Tom prilikom na marginama sastanka potpisana su dva bilateralna sporazuma u oblasti kodifikacije između ministarstva odbrane Srbije, i ministarstava Velike Britanije i Francuske. Ovime se omogućava da proizvodi odbrambene industrije Srbije budu prepoznati na tržištu zemalja NATO kodifikacionog sistema, čime se postiže i visoki nivo logističke podrške, a posebno podrške deklarisanim snagama u mirovnim misijama.

Republika Srbija je u avgustu mesecu podnela zahtev komitetu AC/135 za prijem u viši stepen sponzorisanog članstva takozvani Tier -2. Time ćemo pored Rusije i Brazila postati deseta ne-NATO zemlja koja samostalno vrši kodifikaciju sredstava proizvedenih u svojoj zemlji. Prethodno je ispunjen zahtev samostalnog određivanja najmanje 100 NATO skladišnih brojeva za naoružanje i vojnu opremu proizvedenu u Srbiji, a bili su i neophodni potpisani bilateralni sporazumi po kodifikaciji sa šest zemalja.

U prvom tromesečju iduće godine očekuje se završetak testiranja Nacionalnog kodifikacionog centra Srbije, što će biti realizovano od strane pomenutog komiteta i nacionalnih kodifikacionih biroa SAD, Francuske i Bugarske. Time će se zaokružiti dvogodišnji napori na implementaciji NATO kodifikacionog sistema.