Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2012.

Poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije Vojnotehničkom institutu



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković sa članovima proširenog Kolegijuma posetio je danas Vojnotehnički institut u Žarkovu. Poseti je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović.

Posle uvodnog obraćanja direktora Vojnotehničkog instituta (VTI) pukovnika Zorana Rajića, predstavnici Generalštaba obišli su nekoliko sektora i laboratorija Instituta. Predstavljene su im mogućnosti trisoničnog aero-tunela T-38 i subsoničnog aero-tunela T-35 u Sektoru za eksperimentalnu aerodinamiku, potom Laboratorija za tekstil, kožu i obuću u Sektoru za materijale i zaštitu, a aktuelne projekte – sredstva naoružanja i vojne opreme – na kojima se u Vojnotehničkom institutu radi, mogli su da vide na taktičko-tehničkom zboru.

Nakon obilaska pukovnik Zoran Rajić održao je prezentaciju o ukupnim kapacitetima i mogućnostima Instituta. Skupu se zatim obratio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović, koji je u svom izlaganju istakao važnost saradnje Generalštaba Vojske Srbije i Vojnotehničkog instituta.

O utiscima su potom govorili general-majori doc. dr Danko Jovanović, načelnik Uprave za logistiku, prof. dr Mitar Kovač, načelnik Uprave za planiranje i razvoj i Radivoj Vukobradović, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku.

Na kraju posete, skupu se obratio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković. On je istakao da je VTI potreban sistemu odbrane i ovoj državi, jer, kako je rekao, Vojska i odbrana ne mogu da budu uspešni bez razvoja vojne misli i nauke.

On je sa zadovoljstvom primetio da je VTI napredovao u svakom smislu – i organizacijskom i tehničkom – i da njegovo rukovodstvo ima jasnu viziju.

– Očekujem da vojsku ojačate, da je opremite sa onim što joj objektivno treba, a sigurni budite u to da danas razvijamo takvu vojsku koja će znati sve to da upotrebi na najbolji mogući način, naravno sa željom, da do te upotrebe nikada u praksi ne dođe. Imamo dobru vojsku, dobre starešine, imamo dobar sistem, na dobrom smo putu, a imamo i dobar Vojnotehnički institut, istakao je general Diković.